sud bih potvrdio

Kukavici, zapovjedniku u logoru Bugojno, četiri godine zatvora za zločin nad Hrvatima

ss
31.01.2015.
u 09:47

Sud BiH potvrdio je presudu kojom je zapovjednika osiguranja logora Armije BiH Musajba Kukavicu u Bugojnu osudio na četverogodišnju kaznu zatvora zbog ratnih zločina nad hrvatskim zatočenicima, priopćeno je iz Suda BiH.Kukavica, koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi, a u drugostupanjskom postupku osuđen na četverogodišnju kaznu zatvora, žalio se trećestupanjskome vijeću koje mu je potvrdilo osuđujuću presudu. Osuđen je za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika hrvatske nacionalnosti, nečovječno postupanje i mučenje koje je počinio kao časnik Armije BiH od 1993. do 1994. u logoru na stadionu Iskra u Bugojnu. Trećestupanjsko sudsko vijeće Suda BiH je odbacilo žalbu koju je obrana uložila na raniju presudu i ova je odluka konačna, priopćio je Sud.Protiv Kukavice se ranije vodio postupak zajedno sa Senadom Dautovićem koji je tijekom rata bio zapovjednik logora Iskra u Bugojnu, a koji je pravomoćno osuđen na sedam godina.Naime, sa stadiona Iskra u Bugojnu u ljeto 1993. nestao je 21 najviše pozicionirani hrvatski vojni i civilni dužnosnik u Bugojnu. Oni su ubijeni, a tek su dijelovi tijela nestalih godinama kasnije pronalaženi na više lokacija. Sudbina 19 nasilno odvedenih hrvatskih zatočenika nije ni do danas rasvijetljena. Punih osam mjeseci 294 hrvatska zatočenika provela su u logoru Armije BiH “Stadion”, prije razmjene koja je obavljena 19. ožujka 1994 godine. Logor su posjetili i predstavnici Međunarodnog crvenog križa koji su evidentirali 11 zatočenika iz skupine od 21 nestalog. Presudom Kukavici još je jednom potvrđena činjenica da su tijekom rata u Bugojnu postojali logori Armije BiH. Njihovo postojanje negiraju još uvijek mnogi bošnjački dužnosnici, a među njima i Zukan Helez, federalni ministar za pitanja branitelja FBiH.

Ključne riječi

Komentara 2

IV
Ivanveliki
18:00 31.01.2015.

zanimljivo, za nestanak 21 covjeka iz logora prvo oslobođen, a zatim osuđen na 4god. Ovo nije kazna, ovo je ruganje zdravoj pameti.

JU
jupimi
00:35 01.02.2015.

ja osobno poznam ljude koji su se borili na strani Armije BiH i koji su protjerivali hrvate a danas ti isti ljudi nose hrvatske diplomatske putovnice. Isto tako poznam mnoge nase Zagrebcane i Zagrebcanke koji ni pod kakvu mogucnost nemoguu dobiti posa u MVPRH

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?