Alepo postao grad iz pakla:

Krvavim ulicama odjekuju dječiji vapaji za pomoć

Sirija
REUTERS/Abdalghne Karoof
05.05.2015.
u 09:37

Civili sirijskog drugog najvećeg grada Alepa trpe nezamislive zločine, objavio je Amnesty International. Prema novim izvješćima, vladine snage i pobunjenici čine ratne zločine na dnevnoj bazi

Vladine snage pojačale su bombardiranje Alepa tijekom posljednjih tjedana kao odgovor na ofanzivu pobunjenika. Predsjednik Sirije Bashar al Assad kategorično je negirao da su ikada korištene barel-bombe. No, najmanje 10 osoba, među kojima je četvero djece i učiteljica, ubijeno je u nedjelju kada je barel-bomba pogodila medicinsku školu u Seif al Dawla distriktu. Lokalna novinarka Zaina Erhaim kazala je za BBC da je čula kako djeca vrište i vidjela spasioce kako se muče izvući žrtve iz ruševina. Amnesty International objavio je da su od siječnja 2014. do ožujka 2015. godine vladine letjelice izvele kontinuirane napade koristeći barel-bombe - ulje iz bačve, gorivo iz cisterni ili plinske boce pakovane s eksplozivom, gorivom i metalnim dijelovima, koje su bacali na Alepo. Njihove mete bile su najmanje 14 javnih pijaca, 12 transportnih čvorišta, 23 džamije, 17 bolnica i medicinskih centara, te tri škole. "Vidjela sam djecu bez glava, dijelove tijela na sve strane. Zamišljala sam da tako izgleda pakao", rekla je radnica iz fabrike koja je opisala napad na Al Fardous distrikt u 2014. godini. Većina poginulih u svim napadima su civili, naveo je Amnesty International. Barel-bombe do sada su ubile najmanje 3.124 civila i 35 pobunjenika u Alepu. "Sistemski napadi na civile koji se izvode kao dio vladine politike, što je slučaj u Alepu, smatraju se zločinom protiv čovječnosti", kazali su.  Stanovnici nekada prelijepog grada Alepa danas ga nazivaju "krugom pakla". Ulice su pune krvi, a tijela koja leže na njima su tijela ljudi koji se nisu borili, samo su željeli normalno živjeti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije