Regionalna konferencija

Krivična djela počinjena iz mržnje – kako do izmjena Krivičnog zakona FBiH?

konferencija
Foto: VL FOTO
1/5
30.11.2015.
u 11:49

Danas je u  okviru  programa  za  16 dana aktivizma i 10. prosinca, Međunarodnog dana ljudskih prava, održana regionalna konferencija  Krivična djela počinjena iz mržnje – kako do izmjena Krivičnog zakona FBiH? Koju su organizirali Sarajevski otvoreni centar i Kolacija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje. 

U okviru konferencije diskutiralo se o međunarodnim obavezama BiH za reguliranje krivičnih djela počinjenih iz mržnje, iskustvima država iz regije (Hrvatska i Srbija) kada je u pitanju donošenje regulacije krivičnih djela počinjenih iz mržnje u kaznenim zakonima, te o krivičnim djelima počinjenim iz mržnje u BiH – njihovoj regulaciji i primjeni.

Konferenciju su otvorili Saša Gavrić, izvršni direktor Sarajevskog otvorenog centra i Vesna Švancer potpredsjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH koja je naglasila bitnost adekvatne regulacije ovih krivičnih djela u Federaciji BiH, te najavila namjeru zastupnika Kluba Saveza za bolju budućnost u Parlamentu FBiH da do kraja godine iniciraju izmjene Krivičnog zakona Federacije BiH u cilju reguliranja krivičnih djela počinjenih iz mržnje.

U konferenciji su sudjelovali regionalni i domaći eksperti iz navedene oblasti krivičnog prava, predstavnici Ureda za demokratske institucije i ljudska prava ( OIDHR ) iz Varšave; predstavnici Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, Zagreb; te predstavnici vjerskih zajednica i civilnog sektora iz BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?