Grad Široki Brijeg

Kraljević: Na nama je sada opravdati status grada

siroki
Foto: Ana Buntić Ćavar
20.11.2014.
u 12:28

Grad nastavlja gdje je stala općina, dogodit će se administrativne promjene, kazao je predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić

Nakon prihvaćanja privremene statutarne odluke o proglašenju Grada Širokog Brijega na Gradskom vijeću, jučer je održana i svečanost na kojoj je otkrivena ploča s natpisom Grad Široki Brijeg, koju su otkrili širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević i predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić.

Središte ZH županije

U izjavi za medije Topić je kazao sve o proceduri proglašenja grada još od kada je donesena ta odluka 2013. - Moramo opravdati taj status grada najprije kao građani, zatim izgradnjom infrastrukture i svega onoga što obilježava Široki Brijeg kao grad - kazao je Topić dodavši kako je Š. Brijeg status grada dobio jer je administrativno, pa i kulturno središte ZH županije, piše Večernji list.

Foto: Ana Buntić Ćavar

Na pitanje novinara što će se u radu promijeniti ovom odlukom, Topić je rekao kako se apsolutno ništa neće promijeniti i da grad nastavlja gdje je stala općina te će se samo dogoditi administrativne promjene u sljedećem razdoblju.

- Na građanima i na meni kao gradonačelniku je opravdati ovaj status što će svakako zahtijevati više odgovornosti - kazao je Kraljević. Također, kazao je kako se moraju stvoriti uvjeti za razvoj, primjerice u razvoju komunalne infrastrukture, kao i određenih objekata koji su potrebni ovome gradu.

Proglašenje je komentirao i pomoćnik gradonačelnika za financije Mate Zadro koji je kazao kako je ovaj grad sveučilišni i gospodarski s više od 30.000 stanovnika.

- S pozicije svoje službe mogu kazati kako je Širokom Brijegu potrebno oko 15 milijuna KM sredstava za minimalno održavanje infrastrukture, a u ovom obliku kako sada egzistiramo od 8 milijuna strukturnih prihoda što je u svakom slučaju nedovoljno. Mogli bismo svaki tjedan raditi rebalans plana kako dobijemo neka sredstva, da se usklađujemo - kazao je Zadro dodavši kako se dosta novca ulaže u Široki Brijeg za minimalne životne elemente.

Usvojen rebalans

Komentirao je i odluku o rebalansu proračuna, koji sada iznosi 10,5 milijuna konvertibilnih maraka, kazavši kako je riječ o usklađivanju s predviđenim priljevom sredstava dobivenih od federalne Vlade.

Foto: Ana Buntić Ćavar

Prije same svečanosti, održana je sjednica Gradskog vijeća na kojoj su vijećnici uz privremenu statutarnu odluku Grada prihvatili i rebalans proračuna za 2014. Također, vijećnici su prihvatili i odluku o izmjenama i dopunama odluke o komunalnom redu, odluku o osnivanju lokalnog ekonomskog vijeća Široki Brijeg, a primili su k znanju informaciju o stanju prometne infrastrukture, gradnje kanalizacije i vodoopskrbe, kao i informaciju o radu Podružnice za zapošljavanje Široki Brijeg.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?