Mladi bračni par iz Johove Bare kod Modriče

Kozji i magareći sir za kupce dubokih džepova

adsd
04.10.2015.
u 06:15

Još 2008. godine vratili smo se na svoje imanje od 15 hektara kako bismo ovdje nastavili živjeti i raditi obrađujući zemlju i uzgajajući životinje, prije svega koze, kažu Nikola i Ana Jurišić, mladi bračni par, oboje magistri ekonomskih znanosti, koji su svoju ideju temeljito razradili u razgovoru s ljudima koji su im pomogli savjetima oko toga u što bi bilo najbolje uložiti i što to ima sigurnu perspektivu.

Mini-tvornica

Do povratka, Ana i Nikola radili su duže vrijeme u Švicarskoj, te jedno vrijeme u Zaprešiću: - U podizanje i opremu farme sa 100 alpskih koza uvezenih iz Švicarske, te desetak dalmatinskih magaraca, uložili smo oko milijun eura. Za vlastite potrebe uzgajamo kokoši, patke i guske, te imamo dovoljno jaja za obiteljske potrebe. Na farmi uzgajamo i nekoliko pametnih, simpatičnih i razmaženih konja ponija koji su prava atrakcija i ljubimci svih na farmi. Naš plan je jasan - do 2017. godine uzgajati oko tisuću koza, te znatno veći broj magaraca. Do tada bi na farmi trebala niknuti mini-tvornica za proizvodnju mlijeka i sira. Uz koze, planiramo stvoriti i farmu ovaca, kaže Nikola Jurišić kojemu u poslu, uz suprugu Anu, pomaže otac Josip i majka Mara, te trojica stalno zaposlenih radnika: - Supruga Ana prije nekoliko je dana napravila naše prve kozje sireve. Recept za njihovo spravljanje uzela je od moje bake. Sve ide u skladu s očekivanjima, pa smo uvjereni u siguran plasman svojih proizvoda. Nema nikakve žurbe, za početak nas zanima samo tržište Bosne i Hercegovine. Kasnije, kada proširimo proizvodne kapacitete, planiramo svoje proizvode plasirati u susjedne Hrvatsku i Srbiju, te dalje u zemlje zapadne Europe. Uvjereni smo kako se od ovoga rada može dobro i pristojno živjeti. Zahvalni smo na podršci, ali i poticajima koje nam je dala Općina Modriča. Uz sadašnjih 15 hektara koje koristimo, trebat će nam još desetak hektara kako bi farma mogla normalno funkcionirati, kaže Nikola.

Povećanje posla

Posebno zanimljive planove Jurišići imaju s magarcima: - Sada ih imamo deset, ali plan je višestruko povećati njihov broj. Magarci su tu prvenstveno zbog traženoga, zdravog i ljekovitog magarećeg mlijeka. Međutim, kada završimo svoju tvornicu - siranu, u planu je i proizvodnja magarećeg sira čija je cijena na tržištu iznimno visoka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?