Počinje kampanja

Korištenje jezika mržnje i sijanje straha neće se tolerirati

Izbori
07.09.2012.
u 09:07

Lokalni izbori u BiH održat će se 7. listopada, što ne vrijedi i za Mostar jer još uvijek nije provedena odluka Ustavnog suda BiH koja se odnosi na promjenu nametnutog Statuta

Bosna i Hercegovina danas službeno ulazi u razdoblje jednomjesečne predizborne kampanje, iako je svima jasno da borba za glasove birača na predstojećim lokalnim izborima traje već mjesecima. Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Branko Petrić izjavio je jučer kako od svih sudionika u izbornom procesu očekuje fer i korektnu kampanju sukladno pravilima dobrog izbornog vladanja u Europi. SIP ne očekuje ozbiljnija kršenja Izbornog zakona, a Petrić kaže kako vjeruje da će više od 30.000 sudionika lokalnih izbora svoje programe i stranke predstaviti na najbolji mogući način, u demokratskom ozračju, toleranciji i međusobnom uvažavanju. 

Poziv strankama

-Ovom prigodom pozivamo političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, koalicija, kao i neovisne kandidate i njihove pristalice, te zaposlene ili na drugi način angažirane u izbornoj administraciji da se suzdrže od izjava koje dižu tenzije i da vode fer izbornu kampanju, kazao je Petrić u obraćanju medijima u povodu početka predizborne kampanje. Predsjednik SIP-a je podsjetio da je u kampanji zabranjeno obećavanje darova, nagrada i drugih oblika materijalne koristi, kao i ometanje medija u izvještavanju tijekom izbora, a pogotovo se ne smije koristiti jezik mržnje ili izazivanje straha. Iako zbog ukupne političke situacije predstojeći izbori nadilaze značaj lokalnih izbora, određeni postupci, kao što je potpisivanje svojevrsnog kodeksa ponašanja od većine relevantnih stranaka, daju nadu da će kampanja ipak biti bez niskih udaraca i podizanja tenzija. 

Broj birača

U Središnji birački popis u BiH za ove izbore upisano je više od 3,1 milijun birača, ali bi ukupan broj glasača trebao biti veći, jer pasivna registracija važi sve do dana izbora. Od 9. rujna birači mogu slanjem svog matičnog broja SMS porukom na broj 092 12 12 12 provjeriti jesu li upisani u Središnji birački spisak i na kom će biračkom mjestu moći glasovati. Tu mogućnost, na žalost, neće imati građani grada Mostara. Zbog neprovedbe odluke Ustavnog suda koji se tiče izbornih pravila u Mostaru, stanovnici najvećeg hercegovačkog grada neće moći ostvariti svoje biračko pravo. Za lokalne izbore BiH ovjerena su ukupno 383 politička subjekta – 84 političke stranke, 59 koalicija, 224 neovisna kandidata i 16 listi neovisnih kandidata. Ovjeren je ukupno 30.351 kandidat – za načelnike, odnosno gradonačelnike 550 kandidata; za vijećnike 29.652 i 149 kandidata za zajamčena mjesta za predstavnike nacionalnih manjina. Većina stranaka je najavila kako za ove izbore ne planiraju velike predizborne skupove, te kako će reducirati troškove kampanje zbog ukupnog stanja u državi. Hoće li se političari pridržavati barem ovoga obećanja vidjet ćemo u idućih mjesec dana, koliko traje predizborna kampanja u Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?