01.08.2022. u 14:11

Što reći na spor, i to radni, koji traje više od pola stoljeća? Otpušteni radnik pokrenuo ga je kad je bio u punoj radnoj snazi kao 44-godišnjak, a trebao je poživjeti do 98. da bi doživio i posljednji pravni pečat na slučaju. Što se još tu može reći i treba li išta govoriti i propitivati tko je odgovoran za taj slučaj "s one strane", koji se ni u noćnoj mori nije smio dogoditi? To što su na koncu inflacija i načelo monetarnog nominalizma doveli do toga da tužitelj unatoč dobivenom sporu nije dobio ni kune, samo je "šlag na gorku tortu" s obzirom na to da je shodno (ne)uspjehu u parnici presuđeno i da svaka strana snosi svoje troškove parničenja koje je trajalo više od pola stoljeća. Desetine sudaca izredale su se i ispisane su stotine stranica sudskih tumačenja.

Do zapleta, koji je s vremenom zakomplicirao slučaj, došlo je u bivšoj Jugoslaviji zbog kaznenog postupka koji je trajao 10 godina dok nije otišao u zastaru, a za njegova trajanja radni je spor mirovao. Potom je sporno kaznenopravno pitanje, očigledno samo po sebi složeno, moralo biti riješeno kao prethodno pitanje u parnici. Četiri puta parnica je ponavljana u bivšoj Jugoslaviji, a preostala četiri puta u Hrvatskoj. Neshvatljivo je, iako je slučaj protokom vremena zbog izmjena zakona, statusnih pitanja i svih relevantnih okolnosti postajao sve složeniji i teži za rješavanje, kako se on i u europskoj Hrvatskoj razvlačio iako je osobito u proteklom desetljeću rješavanje starih predmeta bilo prioritetno.

U tom je kontekstu s pravom predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić i nedavno, u povodu zastare u dva velika sučaja korupcije, s pravom isticao da je takvo što nedopustivo i rekao da suci moraju sve poduzeti i zapostaviti sve ostale aktivnosti kako bi spriječili da se takvo što ponovi. Što vrijedi i za parnice kojima doduše ne prijeti zastara, ali nedopustivo je kad nerazumno dugo traju. Ne znamo je li i koliko Hrvatska u ovom slučaju platila nerazumno dugo trajanje radnog spora. I ministar pravosuđa Ivan Malenica u tom je slučaju dobio snažan argument što je onemogućio da se i građanski i kazneni predmeti dvaput vraćaju na prvostupanjski sud, iako su kazneni suci nedavno iznijeli jake argumente protiv takvog rješenja. Ponavljamo, antologijski radni spor osam puta vraćao se na početak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?