12.07.2023. u 12:42

Biblijska knjiga Tobija govori o dvjema obiteljima. Prva je obitelj Tobita i Ane koji su bili iz Naftalijeva plemena, a bijahu prognani u Ninivu. Oni su imali sina Tobiju. Druga je obitelj Raguelova i Ednina, a živjeli su u Ekbatani Medijskoj. Oni su imali kćer Saru.

Saru je žestoko povrijedila obiteljska sluškinja. Optužila ju je za ubojstvo sedam muževa te ju je proklela. Međutim: "Kad je Sara to čula, veoma se ražalostila. Plačući je otišla u očevu sobu, u nakani da se ubije" (Tob 3, 10). Odustala je od samoubojstva kako ne bi osramotila oca. Molila je za svoju smrt kako ne bi više nikada čula teške uvrede.

Anđeo Azarija govori Tobiji da uzme Saru za ženu. Tobija se plaši jer zna što se prije dogodilo njezinim muževima. Azarija ga hrabri i podučava: "Kad se htjedneš približiti k njoj, bdijte oboje i dozivajte milostivog Boga: on će vas spasiti i smilovati vam se. Ne boj se: ona ti je bila dosuđena oduvijek, ti ćeš je spasiti; ona će poći s tobom i mislim da ćeš s njom imati poroda" (Tob 6, 18).

Tobija i Azarija su ušli u Raguelovu kući. Predstavili su se. Raguel se raspitivao za Tobita: "Doznavši da je Tobit izgubio vid, ražalosti se i zaplaka. I žena mu Edna i kći Saraja zaplakaše i primiše ih spremno" (Tob 7,6-7).

Raguela i Tobija razgovaraše o Tobijinoj ženidbi sa Sarom. Raguel pristaje da se njegova kći Sara uda za njega. Raguel ih je blagoslovio i potpisali su ženidbeni list.

Edna je pripremila sobu za mladence i uvela je Saru: "Kći zaplaka. Vidjevši suze svoje kćeri, kaza joj: 'Budi hrabra, kćerko: Gospodar neba i zemlje neka te nagradi milošću za tvoju bol. Budi hrabra, kćerko" (Tob 7, 16-17). Tobija i Sara su se pomolili. Tobija završivi molitvu riječima. "Gospodine, ne uzimam zbog pohote ovu svoju sestru, nego po isitni. Smiluj mi se i učini da s njom doživim starost" (Tob 8,7). Bog ih je uslišao.

Kad su mladenci došli u Ninivu, Tobit pozdravi svoju snahu riječima: "Dobro došla, kćeri moja. Blagoslovljen Bog koji te dovede k nama. I neka su ti blagoslovljeni i otac i majka" (Tob 11, 17). •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?