26.07.2023. u 11:22

U Betuliji je živjela udovica Judita. Bila je lijepa i naočita žena, a iznimno pobožna, mudra i umna. Nakon smrti muža Manašea povukla se u kuću. Ali čula je kako je narod upao u malodušje zbog nestanka vode. Prenijeli su joj sve što je Ozija rekao narodu. Pozvala je gradske starješine da dođu kod nje. Progovorila im je na govoru koji je Ozija iznio narodu: "A tko ste vi da danas iskušavate Boga i postavljate se iznad Boga među ljudima? Ispitujete namisli Boga Svevišnjega koliko vam drago, pa svejednako nećete razumjeti ništa dovijeka. Ako ne uspijevate istražiti dubine ljudskog srca niti doznati ono što prolazi ljudskom mišlju, kako ćete dokučiti Boga koji je stvorio sve to? Kako ćete istražiti misao njegovu i shvatiti nakane njegove?" (Jud 8, 12-14). Na kraju razgovora rekla im je kako ona namjerava izvesti jedno djelo, ali im neće reći koje dok ga ne završi. Završila je svoje obraćanje riječima kako će Gospodin njezinom rukom donijeti spas od Holoferna i njegove silne vojske. Nakon što su gradski prvaci otišli, Judita se pomolila Bogu.

Judita je obukla najljepše haljine i stavila na sebe skupocjen nakit. Izišla je sa sluškinjom iz grada i uputila se prema Holofernovu šatoru. Zaustavili su ih stražari. Stražari su bili očarani njezinom ljepotom. Šatorima se širio glas o Juditinoj ljepoti. Izlazili su da vide njezinu ljepotu. Uveli su je u Holofernov šator. I on i njegovi najbliži suradnici zadivili su se ljepoti njezina lica. Holoferno i Judita su razgovarali. Holoferno se divio ne samo njezinoj ljepoti nego i mudrosti. Brzo su prošla tri dana. Četvrti dan Holoferno je priredio gozbu. Naredio je Bagoi, upravitelju svih njegovih dobara, da nagovori Juditu da dođe na gozbu. Pristala je doći. Holoferno je poželio nju. Na gozbi je pio kao nikad prije. Svi su se razišli osim Holoferna i Judite. Holoferno je pao od pijanstva. Ona je uzela njegov mač i ubila ga. Napustila je šator i sa sluškinjom prije zore vratila se u Betuliju. Pustili su ih u grad. Svi se brzo okupiše oko Judite. Ona im kazaše što se dogodilo. Iz grada su izišli vojnici kao da žele napasti Asirce. Brzo su asirski vojnici došli pred Holofernov šator i rekli Bagoi da ga probudi. Bagoa je pljesnuo rukama kako bi najavio i svoj ulazak. Ali iz šatora nitko nije odgovarao. On je pomislio da Holoferno tvrdo spava. Malo je pričekao i ušao u šator: "Ali kako se nitko ne odazva, razmaknu zastore, uđe u ložnicu i nađe truplo bačeno na prag, a glave nigdje, bijaše odnesena. Kriknu iza glasa te plačući, jecajući i snažno zapomažući rastrga na sebi haljine" (Jud 14, 15-16). •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?