Imovina bivše SFRJ

Koliko će dobiti BiH: Prodaje se pozlaćena kuća u New Yorku za vrtoglav iznos!

kuca
17.04.2017.
u 18:51

Prodaja dvije atraktivne nekretnine u najskupljim kvartovima New Yorka, koje su oglasile bivše države SFRJ, izazvale su veliku pažnju američke javnosti

Bivšim državama SFRJ trebalo je dugo da se dogovore oko prodaje nekretnina koje su pripadale zajedničkoj državi. Najatraktivnije su svakako one u New Yorku - kuća na Petoj aveniji, gdje je smještena Misija Srbije u UN-u, kao i penthouse na Park aveniji.

 Prije manje od 20 dana, kako navodi izvor "Blica", Srbija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija i Bosna i Hercegovina postigle su dogovor s agencijom koja će realizirati prodaju ovih atraktivnih nekretnina, a riječ je o agenciji "Daglas Eliman". Na sastanku je dogovorena i minimalna cijena objekata u New Yorku.
 
Početna cijena za kuću na Petoj aveniji, čija je površina 3.650 kvadrata, iznosi 40 milijuna eura, a za palaču nekadašnje SFRJ za kratko vrijeme zainteresirano je čak šest potencijalnih kupaca.
 
- Tko je kupi, imat će komad povjesti New Yorka - rekao je Tristan Harper iz agencije "Daglas Eliman" za "New York post".
 
On, međutim, nije želio otkriti identitet zainteresiranih za kupovinu, ali je naveo da su "svi ekstremno dobro situirani pojedinci različitog porijekla".
 
Ova zgrada se, inače, nalazi na najprestižnijem mjestu na Petoj aveniji, u dijelu između 66. i 67. ulice, s pogledom na Central park. Sagrađena je na četiri kata s dva krovna kata, a imala je 18 soba i šest kupatila, s vinskim podrumom. To je bila prva zgrada s dva električna lifta, koji su još u funkciji.

Zgrada, kao i sačuvani originalni enterijer, nalazi se pod zaštitom države i grada New Yorka od 1969. godine. Njezina cjelokupna unutrašnjost - namještaj, zidne slike, zlatni svijetlarnik i niz drugih pozlaćenih detalja - ulaze u kupoprodajnu cijenu.
 
U ovom objektu odsjedao je Josip Broz Tito, za vrijeme boravka u New Yorku, a, kako su objavljivali pojedini mediji, u njoj se skrivao nakon pokušaja atentata na njega u jednom hotelu. Kupljena je 24. siječnja 1947. godine, od strane Federativne Narodne Republike Jugoslavije.
 
Sagrađena je 1904. godine, po arhitektonskom planu tvrtke "Voren i Vetmur", koja je projektirala plan i nadgledala radove središnje železničke stanice. Prvi vlasnik zgrade je bio guverner Long Ajlenda - Robert Bikman Livingston, po kome i zgrada nosi naziv "Bikmanova kuća".
 
Vlasnik je bila i Emili Vanderbilt Vait, supruga Henrija Vaita, nekadašnjeg veleposlanika SAD-a u Francuskoj i Italiji, i jedna od ćerki Vilijama K. Vanderbilta poznatog industrijalca, čuvenog po financiranju gradnje središnje željezničke stanice u New Yorku.
 
I prodaja drugog objekta bivše Jugoslavije, na Park aveniji, također je privukla veliku pažnju. Prodaje se po početnoj cijeni od 15 milijuna eura, a navodnu su za tu nekretninu zainteresirvani čuveni holivudski glumci Robert de Niro i Jack Nicholson.
 
Riječ je o penthousu koju su vlasti bivše Jugoslavije kupile 1975. godine za svega 100.000 dolara. U pitanju je šestosobni dupleks apartman, sa četiri kupatila, kojeg su svojevremeno koristili jugoslovenski velepioslanici u UN-u.
 
Troškovi održavanja ovih 2.325 kvadratnih metara, tijekom protekle 24 godine, prema nekim informacijama, iznosili su mjesečno 14.000 dolara.

Osim ove dvije nekretnine, države bivše Jugoslavije prodaju još tri. Prema saznanjima "Blica", za objekt u Tokiu potrebno je izdvojiti najmanje 10 milijuna eura, dok je početna cijena onog u Berlinu 10,2 milijuna eura. Za nekretninu u Bonu bivše države SFRJ traže najmanje milijun eura.
 
Dogovor o prodaji ovih pet objekata, kao i još 46, koje su stečena tijekom postojanja Jugoslavije, postignut je krajem listopada među predstavnicima Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije.
 
Nakon prodaje, novac će biti podijeljen među državama prema udjelima dogovorenim u Ugovoru o pitanjima sukcesije, s tim što je Srbija od zemalja nasljednica tražila i da joj se nadoknade dosadašnji troškovi održavanja stana u New Yorku. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?