SDA i DF

Koalicija nije ugrožena, nastavljaju se pregovori oko vlasti

'KOMSIC'
''
19.12.2014.
u 09:48

Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte BiH, kazao je jučer u Sarajevu da se pregovori o principima formiranja vlasti sa SDA nastavljaju te da koalicija između ove dvije političke stranke nije ugrožena. “Ako se dana obećanja ispune, nastavljamo raditi”, kazao je Komšić jučer nakon sastanka s Bakirom Izetbegovićem, zamjenikom predsjednika SDA.

Problem zapošljavanja

Sastanak je iniciran nakon što su u Demokratskoj fronti kazali da obustavljaju pregovore sa SDA, a pošto je on krenuo s masovnim zapošljavanjem svojih kadrova u različite administrativne službe. Prema njihovim tvrdnjama, samo u Sarajevskoj županiji, što u ministarstvima i javnim ustanovama, u međuprostoru dok se vode pregovori, SDA je zaposlio čak 63 osobe. Na jučerašnjem sastanku, kako je kazao Komšić, stavljena je točka na to. “Dogovorili smo da se uvede jedna vrsta moratorija na daljnja imenovanja te da se to zapravo i uvrsti u sporazum o principima formiranja vlasti kako na razini županija tako i na razini Federacije BiH te da se u cijelu u tu priču uključi i HDZ”, kazao je Komšić. Prema njegovim riječima, stvari će se raditi po zakonu, odnosno prema postignutom dogovoru, na funkcije koje se moraju odmah popuniti stavit će se vršitelji dužnosti na neko vrijeme. “Kada se formiraju vlade, onda bi svaka od njih trebala napraviti procjenu kadrova koji su joj potrebni te da se onda oni traže u skladu s njihovim stručnim sposobnostima”, kazao je Komšić.

Potpisivanje sporazuma

Kako je istaknuo, potpisivanje sporazuma moglo bi se organizirati već početkom idućeg tjedna, a poziv je upućen i Draganu Čoviću kao predsjedniku HDZ-a. Uskoro se, prema riječima Komšića, može očekivati i formiranje vlasti na državnoj razini. DF BiH će tražiti, kako je objasnio Komšić, jednu poziciju iz reda ostalih u Vijeću ministara, ali i neke zamjenske pozicije. Bakir Izetbegović nakon sastanka nije bio raspoložen za davanje izjava novinarima. Posljednji događaji i odnosi SDA i DF-a ugrozili su proces formiranja vlasti u Federaciji BiH. Ipak, ako je vjerovati izjavama nakon jučerašnjeg sastanka Komšić - Izetbegović, može se očekivati kako će se proces formiranja vlasti nastaviti planiranom dinamikom. I domaći lideri i međunarodni dužnosnici su u više navrata ponovili kako se vlast mora formirati u što kraćem roku kako bi se ekonomska i socijalna pitanja i problemi konačno počeli rješavati. U protivnom, BiH će trpjeti velike posljedice.

Ključne riječi

Komentara 1

BA
Balija
14:58 22.12.2014.

Zeljko Komsic --------------Sejdo Bajramovic jedno te isto

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?