Kiseljak

Knjiga novinara Željka Garmaza ‘U Africi nije sve crno’

21.03.2017.
u 09:00

“U Africi nije sve crno” zbirka je putopisa autora Željka Garmaza predstavljena ovih dana u Kiseljaku, u izložbenom paviljonu Srednje škole “Ivan Goran Kovačić” u sklopu programa obilježavanja Dana škole. Uz predstavljanje knjige, upriličeno je i prikazivanje dokumentarnoga filma o djelovanju hrvatskih misionara u Africi. Okupljenima je rad misionara dodatno približio vlč. Pavo Šekerija, ravnatelj Papinskih misijskih djela. Ulomke iz knjige Željka Garmaza čitali su učenici Srednje škole. Autorima najuspješnijih na literarnom natjecanju ovom su prigodom podijeljene nagrade.

Brojne anegdote

Na 256 stranica ilustriranih s više od 100 fotografija autor knjige “U Africi nije sve crno” prenosi osobna svjedočanstva o mnogim događajima, poput krvavog rata u Sijera Leoneu, dramatičnih priča o djeci ratnicima, logorima koji su godinama bili dom žrtvama rata, do priča o ženama koje su pokrenule akciju spašavanje životinja kojima prijeti izumiranje, popularizaciji biciklizma kao nacionalnog sporta broj jedan, zatim osobnih priča, poput one o dječaku iz Malavija koji je od otpada izradio vjetrenjaču i tako osigurao svojoj obitelji električnu energiju, kao i za naše pojmove neobičnim pojavama, kao što su konzumacija skakavaca i letećih mrava. Uz opisane događaje, posebnu notu knjizi daju brojne anegdote te humor kojim je protkana, koji stanovnike Crnog kontinenta ne napušta ni u najtežim trenucima, a ima ih na pretek. Kroz različite nevolje, od kojih je najteža ekstremno siromaštvo koje prate glad i bolesti, stanovnike Crnog kontinenta godinama prati i fra Ivica Perić, misionar podrijetlom iz Kiseljaka, točnije Lepenice. O njegovu misionarskom radu autor knjige “U Africi nije sve crno” Željko Garmaz zajedno sa suprugom Majom Sajler Garmaz prije nešto više od pet godina napisao je knjigu “Naš čo’ek u Africi”. Sav prihod od prodaje usmjeren je za izgradnju škole u Kivumuu u Ruandi. U školi kapaciteta tisuću učenika osiguran je i obrok za sve školarce. Kao i prethodnom, i novom knjigom Garmaz nastavlja potpomagati projekte hrvatskih misionara. Prihod ide za projekte u Kivumuu, nastavak izgradnje školskog kompleksa u Kivumuu, u sklopu kojeg se gradi i sportska dvorana, druga u Ruandi. Koliko je pomoć hrvatskim misionarima potrebna, potvrđuje i apel fra Ivice Perića.

Nova prepreka

Uz sve uspjehe ostvarene u prošloj godini, izgradnju druge zgrada Srednje tehničke škole, nove kuhinje s blagovaonicom, opremanje učionica, uređenje školskog doma, fra Ivica poručuje: - Sada kada smo konačno stvorili sve preduvjete da popunimo naše kapacitete, naišli smo na novu prepreku. Velika suša pogodila je Ruandu. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije