prekinuta sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH na točki vezanoj uz FTV

Klub Bošnjaka, unatoč dogovoru, nije htio podržati proceduru izbora novog UO FTV

'bradara11'
''
29.05.2015.
u 09:17

tomislav martinović Stječem dojam da nekomu odgovara ovakvo stanje u RTV FBiH. Imamo UO kojem je mandat istekao prije nekoliko godina

Prva redovita sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH prekinuta je jučer prije rasprave o Javnom servisu Radiotelevizije Federacije BiH. Na sastanku Kolegija prije sjednice je dogovoreno je da se uz zahtjev Vladi Federacije BiH da u roku od 30 dana pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o JS RTV FBiH usvoje i odluke kojim bi se konstatiralo kako je mandat članovima Upravnog vijeća RTV Federacije BiH istekao, potom odluku da je potrebno raspisati natječaj za imenovanje novog Upravnog odbora, kao i zadužiti parlamentarno povjerenstvo da do iduće sjednice pripremi odluku o imenovanju članova Upravnog odbora na razdoblje od 60 dana. Prije rasprave o RTV Federacije BiH Klub Bošnjaka je zatražio polusatnu stanku nakon koje je postalo jasno kako neće podržati nikakve smjene u upravljačkim strukturama RTV Federacije BiH. “Mislim da je sasvim dovoljno da od Vlade Federacije BiH zatražimo da utvrdi i u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o RTV Federacije BiH”, obrazložio je jednoglasnu odluku Kluba Bošnjaka Osman Čatić (SDA), predsjednik Kluba. Uskoro je postalo evidentno kako će odustajanje Kluba Bošnjaka za imenovanjem novog Upravnog odbora podržati i Klub izaslanika srpskog naroda. “Stanje u RTV FBiH je neodrživo i nezakonito. Ali jedini prihvatljiv način da ga mijenjamo je ići najprije u izmjene i dopune Zakona. Vršitelj dužnosti je nešto što Zakon ne prepoznaje”, kazao je Predrag Kojović (Naša stranka), izaslanik iz reda srpskog naroda. Da je odustajanjem od imenovanja novog Upravnog odbora RTV Federacije BiH došlo do potpunog obrata o ovom pitanju, odnosno do odustajanja od dogovorenih načela na Kolegiju koji je zasjedao istog dana kada je održana i sjednica Doma naroda, potvrdio je i Tomislav Martinović (HDZ BiH), predsjednik Kluba izaslanika iz reda hrvatskog naroda. “Stječem dojam da nekomu odgovara ovakvo stanje u RTV Federacije BiH. Ono je loše, a na nama kao vlasnicima je odgovornost da ga mijenjamo i odgovorno upravljamo svojom imovinom”, zaključio je Martinović. “Imamo Upravni odbor kojemu je mandat istekao prije nekoliko godina. Ako ne pokrenemo proceduru imenovanja novoga, plašim se da ovo pitanje nećemo imati na dnevnom redu još nekoliko godina jer o stanju u RTV Federacije BiH smo raspravljali prije dvije i pol godine i još ništa nismo poduzeli”, nadovezao se i Ivo Tadić (HDZ BiH), izaslanik iz reda hrvatskog naroda. Prije nastavka bilo kakve daljnje rasprave Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda, uz suglasnost užeg Kolegija Doma naroda prekinula je sjednicu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije