Čović u Zagrebu

Ključno je imati stabilnu vlast u BiH i ubrzati europski put

Dragan Čović
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
14.11.2014.
u 09:15

Najvišim dužnosnicima u Hrvatskoj viđenje stanja u BiH prenio je novi član Predsjedništva BiH Dragan Čović

Rokovi za formiranje vlasti već teku nakon objave konačnih rezultata izbora. Pregovori u određenim županijama su već počeli i, kako doznajemo, već idućega tjedna bit će poznati detalji o novim vladama na područjima u Federaciji gdje su koalicija HNS-a i HDZ BiH ostvarili izbornu pobjedu.

Otvoreni pregovori

U pet županija otvoreni su pregovori, a prva bi vlast mogla dobiti, kako smo i pisali, Zapadnohercegovačka županija, a skoro nakon toga Hercegovačko-neretvanska, Srednjobosanska i druge. Paralelno s pregovorima koji se vode, kako je iz HDZ-a BiH i rečeno, od nižih prema najvišim razinama vlasti, vode se i razgovori stranaka.

Tako su ispred HDZ-a BiH i SDA Borjana Krišto i Halid Genjac razgovarali u Sarajevu u pripremi sastanka koji bi se trebao održati sutra u Mostaru.

Naime, izaslanstvo SDA predvođeno zamjenikom predsjednika Bakirom Izetbegovićem i HDZ-a BiH predvođeno predsjednikom Draganom Čovićem razgovarat će o suradnji, predloženim programima, pokušat će usuglasiti ciljeve i doći do konačnog dogovora.

Ove dvije stranke su izborni pobjednici kod Hrvata i Bošnjaka i kao takve trebale bi biti dio vlasti, ali i jedni i drugi imaju ključne točke o kojima žele razgovarati. S hrvatske strane to je sedam točaka, tzv. hrvatski odgovor, a sa strane SDA to su principi djelovanja za mandatno razdoblje 2014. - 2018. koje ima 13 točaka. Krišto i Genjac razmijenili su programe, razgovarali o Sporazumu koji su potpisali SDA, DF i stranke koje čine Savez za promjene iz RS-a, te sutrašnjem sastanku... Prije sastanka SDA i HDZ-a BiH danas će biti održane sjednice najviših stranačkih tijela.

Sastanak u Mostaru

Danas je sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH u Mostaru, a u Sarajevu sjednica Glavnog odbora SDA. Na obje sjednice ista tema će biti uspostava vlasti i koalicijski partneri.

Nakon vikenda, u ponedjeljak je inauguracija novih članova Predsjedništva BiH Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića te svečana konstituirajuća sjednica.

Novi članovi Predsjedništva BiH su i čelnici stranaka koje će činiti vlast u BiH pa je i iz tog razloga poželjno da BiH dobije vlast koja je ista po vertikali na svim razinama kako bi se izbjegle političke krize, nefunkcioniranje, moguće blokade... U zadnjem tjednu studenoga planirana su sazivanja novih županijskih skupština, predlaganja mandatara za sastav vlada i izbor zastupnika za Parlament FBiH. Predstavnici parlamentarnih stranaka RS-a odlučili su jučer na konzultativnom sastanku u Banjoj Luci da prva sjednica novog saziva NS RS bude 24. studenoga. “Na sjednici će biti izabran predsjednik i potpredsjednici Parlamenta, konstituirano radno predsjedništvo, verificirani mandati zastupnika i položene svečane prisege predsjednika i potpredsjednika RS-a Milorada Dodika, Ramiza Salkića i Josipa Jerkovića”, rekao je Radojičić. Nakon toga pa do prve polovine prosinca trajat će pregovori stranaka, dogovori o vlasti, dužnostima, te sazivanja sjednica najviših zakonodavnih tijela u BiH. Kako doznajemo, Božo Ljubić, predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH, sazvat će sjednicu na kojoj će biti upriličena inauguracija novih zastupnika najvjerojatnije 11. prosinca, odnosno u roku koji je naznačio SIP. “Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj će biti konstituiran novi saziv ovog doma trebala bi se održati do kraja studenoga”, kazala je Mira Grgić, dosadašnja potpredsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Komentara 6

OL
oluja1995
16:05 14.11.2014.

Kome vjerovati?Izetbegoviću sigurno ne,on je naj veći ekstremist i mrzitelj Hrvata u B i H.

CO
cololonijaK
21:02 14.11.2014.

Admine moguli ja nesto komentirati,ali ovoga puta necu o komunjarama.

OL
oluja1995
20:52 14.11.2014.

BAKIR IZETBEGOVIĆ 'Hrvatima ne damo poseban entitet, izbornu jedinicu i televizijski kanal'

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?