Cyber-kriminal

“Klikeraš” iz Banje Luke u lancu hakera koji su upali u banke

Hakeri
29.06.2012.
u 11:58

Pritvor Draganu Plavšiću (21) zbog sumnje da se bavio cyber-kriminalom - zloporabom bankovnih računa i kreditnih kartica na internetu

Osnovni sud u Banjoj Luci odredio je jednomjesečni pritvor Draganu Plavšiću (21) zbog sumnje da se bavio cyber-kriminalom - zloporabom bankovnih računa i kreditnih kartica na internetu. Mladić je uhićen u roditeljskoj kući u banjolučkom naselju Rosulje u okviru međunarodne akcije koju je pokrenuo američki FBI. Zajedno s njim policija je privela i sina odvjetnice Sofke Osmančević, ali je on poslije informativnog razgovora pušten na slobodu. Međutim, odvjetnica tek tvrdi da sa sinom ‘upravo pije kavu’. Razgovorni nisi bili ni u MUP-u RS-a, gdje se jedino moglo čuti da su oduzeli veću količinu računalne opreme. Naime, policija je četiri sata pretresala kuću u Rosuljama i pokupila računala i raznorazne uređaje koje je instalirao u svojoj sobi. - Ostali smo nemalo iznenađeni kada su iz kuće izvodili Dragana, i to sa lisicama na rukama. Inače, riječ je o jako povučenom mladiću, ali svi znaju da obožava računala i da je veliki “klikeraš”. Završio je srednju elektrotehničku školu, a kasnije je upisao informatiku na “BLC koledžu” - pričaju Draganovi susjedi. Oni kažu da nitko nije mogao ni da pretpostavi da je Dragan radio nešto ilegalno.

Nije rasipnik

- Znam da je nekoliko puta putovao u inozemstvo, ali se nije rasipao novcem. Naprotiv, ničim se nije isticao i ne mogu vjerovati da je umješan u nekakav kriminal - redom ističu njegovi poznanici. Akciju protiv hakera pokrenuo je američki FBI, a uhićeni su sprovedeni u sedam zemalja. Ukupno su uhićene 24 osobe, od čega 11 u SAD-u, šest u Velikoj Britaniji, dvije u RS-u i po jedna u Bugarskoj, Norveškoj, Njemačkoj, Italiji i Japanu. Skupina se tereti za takozvani “karding”, odnosno internetsku trgovinu ukradenim kreditnim karticama, bankovnim računima, kao i krađom osobnih identifikacijskih podataka pomoću kojih su hakeri oštetili na stotine tisuća ljudi diljem svijeta.

Cyber-kriminal

Kompanije za sigurnost na internetu “Gardian analitix” i “Mekefi” jučer su objavile i svoja saznanja o internetskim prijevarama navodeći da su hakeri ukrali najmanje 60 milijuna eura s osobnih i poslovnih bankovnih računa u Europi, SAD i Latinskoj Americi. U izvještaju pod nazivom “Seciranje operacije velikih uloga” navodi se da su prvobitne mete hakera bili računi s većim iznosima u Italiji, Njemačkoj i Nizozemskoj, nakon čega su se napadi proširili na američki kontinent. Stručnjaci tvrde i da su hakeri mogli ukrasti dvije milijarde eura da je kampanja upada imala istu razinu uspjeha kao što je to bilo s dvije banke u Nizozemskoj, gdje su samo u ožujku hakeri pokrenuli transfere od ukupno 35 milijuna eura s 5000 poslovnih računa. U izvještaju se navodi da je otkriveno 60 servera, koji su obrađivali nekoliko tisuća pokušaja krađa, čija su meta bili obični potrošači. Hakeri su kasnije prešli i na poslovne račune i na meti im je bila svaka financijska institucija bez obzira na klasu ili veličinu. U Italiji to su bili računi na kojima se u prosjeku nalazilo između 250.000 i 500.000 eura, a u Njemačkoj računi na kojima se nalazio oko 50.000 eura. Pret Barara, državni tužitelj iz New Yorka, objasnio je da je istraga pokrenuta prije dvije godine i u njoj su sudjelovali tajni agenti koji su napravili svoje internetske stranice i “karding” forume na koje su dolazili osumnjičeni, ostavljajući svoje IP adrese.

- Ovo je najveća akcija protiv “kardinga” koja je ikada sprovedena u svijetu. Kako cyber pretnja raste na međunarodnoj razini, tako i naš odgovor mora biti globalan i energičniji. Ova akcija pokazuje da hakeri i prevaranti ne mogu računati da će internetom surfati u anonimnosti i da će proći nekažnjeno - rekao je tužitelj Barara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?