Jačanje trgovinske razmjene

Kina donira BiH više od 8 milijuna maraka

kina
Foto: VL FOTO
1/2
26.11.2015.
u 15:25

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić sastao se u Pekingu sa premijerom Narodne Republike Kine Lijem Keqiangom i čestitao mu na izvanrednoj organizaciji 4. Samita Zemalja Središnje i Istočne Europe i NR Kine. Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio na dugogodišnjoj podršci koju Kina daje BiH. 

Premijer Keqiang je rekao da Kina i BiH imaju odlučne bilateralne odnose i da NR Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH. On je izrazio spremnost na još aktivniju suradnju na unaprjeđenju ekonomskih, trgovinskih i drugih odnosa dvije zemlje.

Premijer Keqiang je obavijestio predsjedatelja Zvizdića da je Vlada NR Kine donijela odluku o donaciji 30 milijuna juana BiH, što je oko 8,693.668 KM kako bi se unaprijedio i povećao opseg trgovinske razmjene. On je pozdravio inicijativu koju je BiH dobila na 4. Samitu zemalja Središnje i Istočne Europe za održavanje ekonomskog foruma koji će se održati u BiH u prvoj iduće godine.

Predsjedatelj Zvizdić je upoznao premijera sa projektima koji su u procesu realizacije i spomenuo sporazum koji je potpisan prije tri dana u vezi sa gradnjom termoelektrane Banovići u iznosu od oko 400 milijuna eura i snage 350 megavata i sa projektima koji su u pripremi za realiziranje u narednom razdoblju i čija je vrijednost 2 milijarde eura. Tom prilikom je spomenuo mogućnosti ulaganja u energetski sektor i istaknuo da u ovom sektoru ima prostora i mogućnosti za unaprjeđenje suradnje u oblastima kao što su hidro i vjetroelektrane. 

On je rekao da je i prometna infrastruktura izuzetno važan i privlačan segment u kojem postoji veliki potencijal za suradnju. Predsjedatelj Zvizdić je prezentirao i mogućnosti suradnje u oblastima industrijske proizvodnje, posebno u oblastima drvne i metalne industrije i pozvao kineske kompanije da budu integratori procesa napretka ovih značajnih oblasti koje su u stanju zaposliti mlade ljude do 27 godina starosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?