Kim Han-sol kao prijetnja

Kim Jong-un danas se najviše plaši bivšeg mostarskog studenta

19.02.2017.
u 10:00

U međunarodnoj zračnoj luci u Kuala Lumpuru, Malezija, otrovan je prije nekoliko dana Kim Jong-nam, stariji polubrat korejskog diktatora Kim Jong-una. Kim Jong-nam trebao je letjeti za Macau, ali je umjesto toga od posljedica trovanja umro na putu do bolnice u vozilu hitne pomoći. Budući da je preminuli polubrat Kim Jong-una više od 15 godina živio u egzilu i često preko medija kritizirao politiku te države i svojeg mlađeg polubrata, sumnja je odmah pala na sjevernokorejske agente.

Trovanje polubrata

Prvo su u vezi s ubojstvom identificirane dvije žene na snimkama nadzornih kamera u međunarodnoj zračnoj luci, a nedugo potom je u srijedu uhićena jedna od njih, koja je imala vijetnamsku putovnicu. Druga žena osumnjičena za ubojstvo pritvorena je u četvrtak ujutro, a riječ je o 25-godišnjakinji s indonezijskom putovnicom na ime Siti Aishah, piše Jutarnji list.

Napokon, malezijska policija u četvrtak je pritvorila i treću osumnjičenu osobu povezanu s ubojstvom Kim Jonga-nama, rekao je policijski dužnosnik. Pritvoren je muškarac, “životni partner druge žene osumnjičene u sklopu istrage”, rekao je šef policije u Selangoru Abu Samah za Reuters. Iako još nije jasno tko je ubio Kim Jong-nama, jedna od najčešćih pretpostavki glasi da je on jednostavno postao žrtva čistke svog brata koji se želi riješiti svih osoba koje predstavljaju neku prijetnju njegovom režimu. S obzirom na očevu sudbinu, mnogi smatraju da bi sljedeća žrtva mogao biti Kim Jong-namov sin Kim Han-sol (22).

Dotični nije nepoznat na ovim prostorima, budući da se 2012. i 2013. godine pisalo o njegovu boravku u međunarodnoj školi United World College u Mostaru. On je tada, kao 17-godišnji tinejdžer, dao veliki intervju za finsku televiziju. S njim je razgovarala bivša finska dužnosnica Elisabeth Rehn pod čijim pokroviteljstvom je djelovala škola u Mostaru.

Mladi nećak sjevernokorejskog diktatora tada je kratko ispričao o svojem djetinjstvu, o tome kako je rođen u Pjongjangu te se kasnije preselio k ocu u Macao, ali je ipak tijekom ljeta posjećivao svoju domovinu. Spomenuo je da u Sjevernoj Koreji nema prijatelja jer se tamo nije zbližio baš ni s kim, jer je zbog svojeg djeda, Kim Jong-ila, bio izoliran od ostatka društva. U tom intervjuu nije izravno kritizirao svojeg strica, ali je napomenuo da “ne zna kada je točno Kim Jong-un postao diktator.

“To je bilo između njega i mog djeda”, rekao je tada Kim Han-sol koji je naglasio da nije upoznao ni svojeg djeda ni strica.

No, u nekim intervjuima koje je dao kasnije Kim Han-sol je otvoreno kritizirao svojeg strica, uglavnom na istim linijama kao i njegov pokojni otac Kim Jong-nam za kojeg je rekao da se “slažu u stavovima”. U Mostaru se zadržao do 2013. kada je diplomirao na UWC-u i potom se odselio u Francusku gdje se upisao na fakultet Sciences Po u Le Havreu, piše Jutarnji list. No, život u Francuskoj nije bio jednostavan za mladog nećaka Kim Jong-una, budući da se pod policijskom zaštitom nalazi još od ubojstva Jang Sung-taeka, tetka i mentora Kim Jong-nama. Njega je pod optužbom za proturevolucionarne djelatnosti Kim Jong-un dao smaknuti krajem 2013., a francuske vlasti nisu željele riskirati da ista sudbina zadesi i Kim Han-sola. Prošle je godine diplomirao na sveučilištu te se vratio u Kinu, iako zapravo nije bilo jasno gdje se točno nalazi. Nakon što mu je otac ubijen u pravoj bondovskoj maniri, nema sumnje da se Kim Han-sol nalazi u dosad najvećoj opasnosti.

Stric diktator naumio se riješiti kritičara i još više potencijalne konkurencije (što mladi, elokventni, europski obrazovani i naizgled miroljubivi Kim Han-sol sigurno jest) kako nekome ne bi palo napamet da postoji i alternativa njegovu režimu. Njegov nećak je k tome i prvi nasljednik svojeg oca, čovjeka koji je svojedobno trebao preuzeti državu, i kao takav će uvijek predstavljati prijetnju Kim Jong-unu.

Nalazi se u Kini

Kim Han-sol (danas ima 22 godine) trenutačno se nalazi u posebnoj administrativnoj jedinici u Kini, otkrile su južnokorejske tajne službe, a njegova majka i sestra žive u jednoj zgradi u Macauu. Nije poznato jesu li pod zaštitom, ali mediji su špekulirali da ih kineske tajne službe čuvaju od potencijalnog atentata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije