Američki državni tajnik

Kerry u Albaniji potiče na borbu protiv korupcije

John Kerry
14.02.2016.
u 18:03

Američki državni tajnik John Kerry posjetio je Albaniju kako bi potaknuo njezine čelnike da provedu antikorupcijske mjere koje bi joj mogle pomoći da unaprijedi svoje izglede za članstvom u Europskoj uniji.  Njegov posjet, kraći od četiri sata, prikazan je u izravnom prijenosu na državnoj televiziji, dok je mnoštvo poredano uz prometnice promatralo njegovu povorku ulicama glavnog grada.  Kerry se sastao s albanskim premijerom Edijem Ramom i oporbenim čelnicima. Albanija je članica NATO-a i bliska američka saveznica, ali se i desetljećima nakon pada komunizma bori s političkom i drugom korupcijom. 

Albanski parlament razmatra nove reforme, koje podupire Zapad i koje bi uključile antikorupcijski model kakav ima američki FBI. - Albanci trebaju biti zadovoljni time što im je zemlja na pravom putu. Vi ste na pravom putu - rekao je Kerry nakon sastanka s Ramom.  - Znam da nije lako izaći na kraj s onima koji izbjegavaju svoj dio odgovornosti - rekao je Kerry misleći na korumpirane pojedince. Ohrabio je albanske zakonodavce da usvoje reformski paket.  - Naš je cilj izglasovati paket ustavnih reformi u ožujku. Pošto on ima izravnog utjecaja na pridruženje EU-u, uvjeren sam da ćemo uspjeti - rekao je albanski premijer Rama.  

U prosincu je albanski parlament usvojio zakon kojim bi svi s kaznenim dosjeom trebali biti izbačeni iz politike i državne administracije. Albanija je dobila veliku ekonomsku pomoć, uključujući i 20 milijuna dolara za pravosudnu reformu, a zauzvrat često pomaže Washingtonu u njegovim vanjskopolitičkim ciljevima.  Tirana je dala 15 tisuća streljiva iz sovjetskog doba kurdskim borcima i iračkoj vojsci koja se bori protiv tzv. Islamske države. Poslala je mali kontigent svojih vojnika u Afganistan, a Rama kaže da će tamo i ostati koliko god bude potrebno. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?