Američki državni tajnik

Kerry otvorio drugi dan razgovora u Ženevi o prekidu sukoba u Siriji

kerry
02.05.2016.
u 12:27

 Američki državni tajnik John Kerry u ponedjeljak je otvorio drugi dan razgovora u Ženevi koji imaju za cilj obnoviti makar djelimično primirje u Siriji, u jeku nastavka borbi u Aleppu.

Kerry se sastao sa saudijskim ministrom vanjskih poslova Adelom al-Jubeirom i planira se susresti tijekom dana sa specijalnim izaslanikom UN-a za Siriju Staffanom de Misturom. Kerry je izjavio da je napredak ostvaren oko dogovora kako da se smanji nasilje u Aleppu, ali da je potrebno učiniti više.

Al-Jubeir je nazvao situaciju u Aleppu s nastavkom zračnih udara "sramnom" i krivičnim kršenjem međunarodnog prava. Kazao je da će sirijski predsjednik Bashar Assad biti smatran odgovornim za napade i da će biti uklonjen s vlasti ili kroz politički proces ili silom, prenosi Fena.

- Samo jedna strana posjeduje avione, a to su Bashar al-Assad i njegovi saveznici, tako da su oni odgovorni za masakre žena, djece i staraca. Oni su odgovorni za ubojstva liječnika i medicinskog osoblja, a ova situacija, na svaki način kada je dotaknete, neće se održati. Svijet im neće dopustiti da prođu s tim - kazao je saudijski ministar.

Kerryjevi susreti u Alepu uslijedili su dan nakon što je sirijska vojska produžila primirje oko prijestonice za još 24 sata i u vrijeme relativnog zatišja širom zemlje izuzev Aleppa, najvećeg grada u zemlji i ključnog ratišta u sirijskom građanskom ratu. Više od 250 ljudi je poginulo u granatiranjima i zračnim udarima u tom sjevernom sirijskom gradu u proteklih devet dana, sudeći po Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava, sa sjedištem u Britaniji.

Vlada je proglasila vlastito primirje u okolini Damaska i u priobalnoj regiji Latakij u petak nakon dva tjedna eskalacije sukoba. Više od 35 pobunjeničkih frakcija priopćilo je u subotu da neće poštovati oprimirje dok vlada ne pristane da se proširi na čitavu zemlju.

Za Aleppo, Amerikanci razmatraju crtanje mapa s Rusima u kojima bi se odredile "sigurne zone". Civili i pripadnici umjerenih opozicijskih grupa obuhvaćenih primirjem mogli bi pronaći utočište od upornih napada Assadove vojske, koja tvrdi da napada teroriste.

Nije bilo odmah jasno da li će Rusija prihvatiti takav plan ili može li Moskva uvjeriti Assadovu vladu da poštuje zaštićene zone. Neki američki službenici skeptični su u uspjeh toga, ali također tvrde da je to vrijedno pokušaja kako bi se makar ublažilo nasilje, prenosi Associated Press.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije