Uputio zahtjev predsjedniku FBiH

Kebo od Budimira traži smjenu Lijanovića

'preb mirsad kebo'
Foto: ''
13.01.2014.
u 09:06

Dopredsjednik traži od predsjednika FBiH da bude principijelan

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo jučer je javno zatražio od predsjednika entiteta Živka Budimira da smijeni dopremijera i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerke Ivankovića Lijanovića.

Obraćanje Budimiru

Kebo u obraćanju Budimiru ističe kako u politici postoji ustavna i zakonska odgovornost, ali i ona moralna i principijelna. Kako se Budimir stalno poziva na principijelnost i moral, Kebo ga poziva da pokaže svoj moralni kredibilitet kako bi on, ali i ostali koji se pridržavaju Ustava, zakona i procedura, političke etike i odgovornosti, mogli iznijeti svoj stav u vezi smjene ministra financija Ante Krajine i pokretanju postupka za rješenje duboke krize u Federaciji BiH izazvane ovom smjenom.

- Kako je kriza neviđeno pogodila ekonomiju u Federaciji, koju građani već počinju osjećati plašeći se hoće li dobiti svoje, ionako male mirovine, pozivam predsjednika FBiH Živka Budimira da spriječi daljnje ekonomsko urušavanje FBiH time što će smijeniti federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerke Lijanovića. Kako predsjednik Budimir tvrdi da je postupio ustavno kod smjene ministra Krajine i smijenio ga na zahtjev federalnog premijera Nermina Nikšića, smatram da, sukladno Ustavu, a na osnovi već postojećeg zahtjeva, smijeni i ministra Lijanovića, ističe Kebo.

Zloupotreba položaja

On iznosi i konkretne argumente za takvu odluku. Između ostalog, to je istraga koja se protiv ministra Lijanovića vodi u Tužiteljstvu BiH, a o slučaju Hypo banke, potom zloupotrebe položaja i neregularnosti oko isplate poticaja zbog čega su poljoprivrednici zatražili njegovu smjenu, kao i gospodarenje fondacijom Odraz i pokušaj upravljanja milijunima maraka koje su namijenjene poljoprivrednicima. Kebo navodi i revizijsko izvješće o financijskom poslovanju Lijanovićevog ministarstva te neplaćanje PDV-a i carina od strane tvrtki koje izravno ili neizravno posjeduje ministar Lijanović.

- Odlukom g. Budimira o smjeni ministra Krajine nanesene su enormne štete FBiH s tendencijom da eskaliraju i odraze se na državu, ako je ne revidira i, istodobno dopusti da ministar Lijanović bude dodatni faktor ekonomskog slabljenja Federacije, nije isključeno da se u Parlamentu FBiH može formirati Ustavom propisana većina za pokretanje smjene Predsjednika FBiH. Ako se Predsjednik FBiH ogluši na ovaj poziv, to će otvoriti novu dimenziju upitnosti njegovih odluka i spektar pitanja je li principijelan, radi li za interese građana i, na koncu, je li odluku o smjeni ministra Krajine donio on ili ministar Jerko Lijanović i zašto - zaključuje Kebo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije