Pred okončanjem

Kaznene prijave ako se proda hotel Zenit na spornom natječaju

01.12.2015.
u 07:00

Brojne nepravilnosti pratile su privatizaciju najvećeg hotelskog kompleksa u jedinom hercegovačkom gradu na moru Agencija promijenila udjele općini Neum i Brodomerkuru

Skandal oko prodaje neumskog hotela Zenit na natječaju koji je raspisala Agencija za privatizaciju Hercegovačko-neretvanske županije (AZP HNŽ-a) još uvijek nije okončan. Na natječaju je najboljom ocijenjena ponuda tuzlanskog lanca Bingo, premda je imala više nepravilnosti koje su u agenciji posve zanemarili, piše Večernji list BiH.

Žalila se Općina Neum

U međuvremenu su upućene žalbe na rezultate natječaja o kojima će odlučiti ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša u Vladi HNŽ-a Ajdin Teletović, koji i sam riskira upustiti se u nezakonite poteze. Rezultatima natječaja Agencije AZP HNŽ-a nisu zadovoljne stranke koje su sudjelovale na njemu te su uložile žalbu, a javno negodovanje iskazao je i načelnik općine Neum Živko Matuško koji je već ranije jasno kazao kako općinske vlasti neće podržati nezakonitosti u privatizaciji niti dati suglasnost za bilo kakvu promjenu regulacijskog plana. To u prijevodu znači da se proces privatizacije može "okončati", ali ako sve bude po zakonu i ako se budu poštovali vrijedeći propisi općine Neum.

U suprotnom, doznaje "Večernji list" da će uslijediti više kaznenih prijava. Agencija za privatizaciju HNŽ-a nakon okončanog javnog natječaja i potpisa na odluku da 79,73% kapitala poduzeća Zenit Neum proda "najuspješnijem" ponuđaču lancu Bingo, umjesto pohvala za uspješno obavljeni posao, zaradila je žalbe sudionika natječaja, zbog kojih u žalbenom procesu i ministar Teletović riskira kaznene prijave za lažiranje podataka prodaje hotela Zenit u Neumu. Na natječaj za prodaju hotela Zenit iz Neuma, uz tvrtku Bingo iz Tuzle, prijavili se tvrtka obitelji Marić iz Austrije koja ima nekoliko građevinskih tvrtki i gradi brojne objekte diljem europskih gradova, te poznati NBA košarkaš Bojan Bogdanović iz Mostara s partnerskom tvrtkom iz Neuma.

Općina Neum prva je reagirala na nezakonitosti natječaja s obzirom da nije bila uključena u proces pripreme javnog natječaja, te naglašava kako joj je hotel Zenit "prodan" iza leđa jer je suvlasnik 5% udjela u hotelu, što jasno stoji u sudskom registru. U izvodu je zabilježeno kako je Brodomerkur d.d. Split suvlasnik 51%, a da je državni kapital samo 44%. Postavlja se pitanje kako je moguće da se prodavala tuđa imovina s obzirom da je Agencija za privatizaciju na natječaju prodavala 79,73% hotela Zenit. Vlasnički udio općine Neum i Brodomerkura d.d. u hotelu Zenit je "zamračen" i promijenjen bez sazivanja skupštine dioničara hotela Zenit. Nije jasno tko je to napravio?

Poništenje natječaja

Ministru Teletoviću podnesene su žalbe na odluku o proglašenju najbolje ponude. Kako doznaje "Večernji list", žalbe se uložene zbog netočne primjene prava, netočne primjene odredbi zakona i netočno utvrđenog stanja, odnosno lažiranja podataka o vlasničkom udjelu hotela Zenit. Traži se poništenje natječaja prodaje hotela Zenit zbog nezakonite prodaje državnog kapitala jer je došlo do kršenja odredbi Zakona o gospodarskim društvima gdje je propisano kako statut "društva" obvezno mora sadržavati iznos temeljnog kapitala i visinu udjela svakoga člana, što ukazuje na kršenja zakona o početnoj bilanci poduzeća i banaka FBiH te drugih pravnih akata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije