Katalonski parlament donio je zakon koji omogućuje Arturu Masu da raspiše glasovanje

Katalonija će tražiti neovisnost: Dan odluke je 9. studenoga

Barcelona
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
21.09.2014.
u 16:43

Za razliku od britanske vlade, koja je dozvolila škotski referendum o neovisnosti 18. rujna, španjolska vlada odbija bilo kakav referendum o samoodređenju

Predsjednik Katalonije rekao je u nedjelju da će "idućih dana" formalno raspisati glasovanje o neovisnosti koje je predviđeno za 9. studenoga.

Katalonski parlament donio je u petak zakon koji omogućuje Arturu Masu da raspiše to glasovanje iako španjolska vlada tvrdi da je ono protivno ustavu i obećava da će ga blokirati na sudu.

"Zakon... će biti iskorišten ovaj tjedan, idućih dana, da se raspiše glasovanje za 9. studenoga", rekao je Mas.

Sa svojim jezikom i kulturom i već odavno postojećim pokretom za neovisnost koji je dobio zamah posljednjih godina zbog gospodarskih poteškoća Katalonija traži referendum o neovisnosti sličan onom koji u četvrtak održan u Škotskoj.

Za razliku od britanske vlade, koja je dozvolila škotski referendum o neovisnosti 18. rujna, španjolska vlada odbija bilo kakav regionalni referendum o samoodređenju i pozivajući se na ustav namjerava zabraniti referendum koji Katalonija priprema za 9. studenoga.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije