Bh. zajednica ogorčena

Kanadska vojska vježba gađanje na metama "Bosanac"

ds
03.03.2015.
u 09:56

Britanski vojnici koji svoju obuku vrše u Kanadi uskoro će svoje umijeće preciznog gađanja dokazivati pucajući na mete koje se zovu "Bosanac RPG" i "Somalac AK47".

Dokument kanadske vlade koji se tiče nabavke čovjekolikih meta pokazuje da su korišteni nazivi koji su izazvali negodovanje određenih nacionalnih skupina. Ipak, nakon što su kanadski mediji, prvenstveno Global News, otkrili o čemu se radi, vojska je hitno uklonila sporne nazive, ali je zadržala inicijale "BM" i "SM" (Bosnian-Somalian Male). I dok je imenovanje završeno, kupnja čovjekolikih meta nije, a članovi bosanske i somalske zajednice u Kanadi izrazili su svoju zabrinutost što se mete za vježbe vojske dizajniraju kako bi "sličile" na njih."Ovo je sramotno. Većina ljudi u bh. zajednici došla je u Kanadu za vrijeme rata. Mnogi od njih su prošli kroz logore, a u Kanadi su pronašli svoj mir", rekao je Midhat Ćehajić iz Bosansko-kanadske asocijacije. Mete proizvodi kompanija Strategic Operations iz Californije, a glasnogovornik firme tvrdi da ona u svojoj ponudi nema "Bosance" ni "Somalce", ali da ih korisnici svakako mogu zatražiti. Ćehajić je dodao da su kanadske i NATO trupe spasile njegovu porodicu za vrijeme rata u BiH. Dvije decenije kasnije, Kanada organizira vojne vježbe sa metama koje navodno liče na Bosance.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije