Vidoška noć

Kameni spavači kao jedinstvena ‘živa’ pozornica

SONY DSC
28.05.2016.
u 07:00

“Hrvatska riječ najljepše progovara upravo među kamenim svjedocima na Radimlji... Kameni spavači su se ponovno potvrdili kao najljepša ‘živa’ pozornica u Hercegovini...”, samo su neki od komentara i pohvalnih ocjena već tradicionalne Vidoške pjesničke noći koja je u sklopu manifestacije “Stolačko kulturno proljeće 2016.” priređena na atraktivnoj lokaciji nekropole stećaka na Radimlji, na ulazu u Stolac.

I zaista su stećci ponovno bili odlična inspiracija ne samo organizatoru (Matica hrvatska Stolac) već i za dvadesetak pjesnika i književnika iz cijele BiH i Hrvatske. Tako su stihovi odzvanjali cijelom Radimljom i pri tome su “oživjeli” ti vrijedni kameni spavači, a publika je imala jedan nezaboravni kulturni događaj pod otvorenim nebom koje je nekako prijetilo otvoriti se i da kiša sve to uskrati. No, i nebo se smilovalo organizatorima i domaćinima, a onda su i sami pjesnici dobili posebnu inspiraciju za čitanje svojih prigodnih stihova. “Jezik je domovina i suverenitet. Vi svojim riječima dajete značajan i nemjerljiv doprinos u promicanju nacionalnog i kulturnog identiteta hrvatskog naroda. Budite dostojanstveni kao i do sada te stalno ističite spremnost za suradnju i poštovanje drugih naroda s kojima živite u ovoj našoj zemlji Bosni i Hercegovini. Ovaj značajni kulturni događaj daje nam nadu i optimizam da ćemo ovdje opstati i živjeti slobodno i dostojanstveno.

Svjedoci smo teške situacije u cijeloj BiH pa onda zaista moramo skinuti kapu svim ovim vrijednim ljudima i entuzijastima koji se bore i izbore u organizaciji ovako važnog kulturnog događaja kao što je ne samo ova Vidoška pjesnička noć već i cijela manifestacija ‘Stolačko kulturno proljeće’. Uvijek ćemo vam biti spremni pomoći”, istaknula je u svom govoru federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović te tako službeno otvorila program na nekropoli stećaka na Radimlji.

Uime Općine Stolac i Matice hrvatske Stolac skupu se obratio i stolački načelnik Stjepan Bošković te izrazio nadu i očekivanja kako će se već iduće godine ova Vidoška pjesnička noć prirediti na nekropoli stećaka Radimlja koja bi, kao i ona na Boljunima, trebala ući pod zaštitu UNESCO-a.

Sudionike Vidoške večeri pozdravio je i Ivan Sivrić, predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne.

Kao nagrađeniku cijelog programa na Radimlji književniku Stjepanu Šešelju uručena je nagrada “Hrvatski stećak”, rad akademskog kipara Stjepana Skoke.

U pjevačkom dijelu programa nastupili su HKUD-ovi “Dubrave” Aladinići i “Stolac”, a stihove je čitao i Vinko Kraljević.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije