IZBORI

Još se čeka odluka gdje će se brojati glasovi u BiH

Izbori
01.07.2012.
u 11:31

Glasačke listiće tiskat će tvrtka iz Banje Luke, ostale pripreme idu prema planu

Glasački listići za predstojeće lokalne izbore tiskat će se u Banjoj Luci. Ovu informaciju potvrdio je SIP. Prema riječima Makside Pirić, glasnogovornice SIP-a, ugovor je već potpisan s tvrtkom Atlantik iz Banje Luke.

Lokacija za brojanje glasova

Kada je u pitanju brojanje glasova, iz SIP-a je rečeno kako još nije donesena odluka o lokaciji. Posljednji put je to bila sarajevska Zetra. Kada je u pitanju brojanje glasova, ono će biti na redovitim biračkim mjestima nakon glasovanja, a u Sarajevu bi se trebali brojati listići raseljenih osoba i nepotvrđeni listići. Iz SIP-a je također potvrđeno kako im svakodnevno pristiže veliki broj zahtijeva za promatrače iz nevladinih organizacija.

Očekuju tisuće promatrača

Očekuje se kako će uz promatrače iz nevladinih organizacija i međunarodne zajednice, a te promatrače akreditira SIP, biti i nekoliko tisuća promatrača koje akreditiraju općinska povjerenstva. Riječ je o promatračima koji dolaze iz političkih stranaka prijavljenih za izbore. Preuranjeno je u ovom trenutku govoriti o njihovu broju, ali zasigurno je da će biti nekoliko tisuća, rečeno je iz SIP-a. Dosad se nagađalo o iznosu od 12 mil. KM, koliko bi trebali koštati lokalni izbori u BiH. Prema procjenama SIP-a, riječ je o 8,5 mil. KM. Naime, SIP će iz proračuna platiti 4,300.000 KM za tiskanje listića i distribuiranje, kao i za rad glavnog centra. Ostala 4 mil. KM potiču iz općinskih proračuna, a na taj iznos se još dodaju troškovi opremanja biračkih mjesta. Pravo glasa na ovogodišnjim općinskim izborima u BiH imat će nešto više od tri milijuna i 200 tisuća birača, što je za oko 200.000 više nego na izborima 2008. Biračima koji žive u inozemstvu, a žele glasovati, dan je rok do 24. srpnja da se prijave za glasovanje poštom ili u diplomatskim predstavništvima. Trebaju dostaviti potpisan obrazac s preslikom traženih dokumenata. Isti je rok i za raseljene osobe unutar BiH. Državljani BiH koji se prijave za glasovanje za Distrikt Brčko moraju označiti biračku opciju - FBiH ili RS. Ako to ne naznače, neće im biti dostavljeni materijali.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?