Ljiljana Ševo

Još devet dobara proglašeno nacionalnim spomenikom BiH

Ljiljana sevo
03.02.2016.
u 13:22

Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je na sjednici od 1. do 3. veljače donijela devet odluka o proglašenju određenih nepokretnih i pokretnih dobara nacionalnim spomenicima BiH.

Predsjedavajuća Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika Ljiljana Ševo je među proglašenim dobrima skrenula pozornost na dva objekta narodne arhitekture, a radi se o Čamdžića kući u Puračiću, koja je specifična jer je jedan od rijetkih sačuvanih primjera onog što se u tipologiji zove "čardak među rogovima" te Staroj drvenoj džamiji s haremom u Tuholju kod Kladnja. Ova je džamija, istaknula je Ševo, još jedan primjer vještine i velikih estetskih standarda naših graditelja.

Povjerenstvo je donijelo i dvije odluke kojima se utvrđuje da dva dobra ne ispunjavaju kriterije za proglašenje nacionalnim spomenikom BiH, a kako je pojasnila Ševo, radi se o Knjižari Sejtarija u Sarajevu te objektu u kojem je od 2011. godine smještena Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske. 

Na sjednici je također donesena odluka o uvrštenju još dva dobra na popis ugroženih spomenika, i to Kunovskog zapisa u vlasništvu Zemaljskog muzeja BiH i Starog grada Rmanj u Martin Brodu, općina Bihać.

Dobra vijest je, dodala je Ševo, to što je s Popisa ugroženih spomenika uklonjen Most "Mehmed-paše Sokolovića" u Višegradu, nakon što su završeni konzervatorski, restauratorski radovi, i potpisan Protokol o suradnji Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije.

Ševo je posebno ukazala na izgradnju novog objekta u blizini Stare pravoslavne crkve u Sarajevu, koji direktno ugrožava povijesnu i ambijentalnu cjelinu ove crkve, ali i Baščaršije, koja je također proglašena nacionalnim spomenikom.

Stoga je Komisija od nadležnih institucija tražila dostavu informacije o odobrenju gradnje novog objekta, a u slučaju da je gradnja odobrena, istakla je Ševo, Povjerenstvo će tražiti da to odobrenje bude stavljeno izvan snage. Osim navedenog, na sjednici je razmatran i prijedlog odluke o proglašenju Džamije u Puračiću nacionalnim spomenikom, ali je ova odluka odgođena jer je nedavnim intervencijama u velikoj mjeri narušena autentičnost ovog povijesnog spomenika.

Također, razmatran je i zahtjev tvrtke Staklo d.o.o - Sarajevo čiji vlasnik želi uložiti osobna sredstva u saniranje ovog objekta, koji je inače dio povijesne građevine - Stara željeznička stanica na Ilidži u Sarajevu.

Ševo je naglasila da Povjerenstvo podržava ovu inicijativu te se nada da će ona potaknuti  nadležne entitetske vlasti da se uključe u projekt sanacije i restauracije ovog zdanja koje pripada periodu austrougarske gradnje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije