19.10.2016. u 07:00

Rad federalnog Parlamenta konačno je deblokiran, iako je upitno hoće li se i koliko u zakonodavnoj vlasti poštivati dogovor koalicijskih partnera. Ipak, važno je da Parlament donosi odluke i ispunjava svoju ulogu, ali uvažavajući temeljne stvari, a to su svakako dogovor i konsenzus.

Bez toga Parlament bolje da i ne zasjeda, ma kako to nekome zvučalo. Ako će biti više štete nego koristi, a u slučaju preglasavanja, neuvažavanja nacionalnog balansa i drugih za BiH važnih stvari, to može donijeti najviše štete, zasjedanja Parlamenta bit će kontraproduktivna. Valjda je to nakon ova tri mjeseca stanke u radu entitetskog Parlamenta svima jasno.

Vlada je preuzela inicijativu i sada je na Parlamentu pokazati odgovornost i ozbiljnost te pratiti zacrtanu dinamiku. Reformski put cijele zemlje, pa i Federacije, vrlo je težak i zahtjevan i na njemu zakonodavna i izvršna vlast moraju biti potpuno sinkronizirane.

Isto vrijedi i za sve druge razine vlasti u BiH, jer će i europski put doći u pitanje ako na bilo kojoj razini bude problema u funkcioniranju zakonodavne ili izvršne vlasti. Osim provedbe Reformske agende, pred BiH je i zahtjevan europski put, uključujući odgovore na upitnik koji se očekuje iz Bruxellesa. I to će biti svojevrsni test odgovornosti, ozbiljnosti i sposobnosti parlamenata i vlada na svim razinama. Jasno je kako svatko ima određenu ulogu u tom procesu, od države do županija.

Stoga će se politički zastoj u državnom ili federalnom Parlamentu itekako negativno reflektirati na cjelokupnu situacija, bez obzira što će možda izgledati da Vijeće ministara ili federalna Vlada dobro funkcioniraju. Posljednje iskustvo iz Parlamenta Federacije BiH zato je možda dobra škola za sve druge razine vlasti u zemlji. Cijena koju možemo platiti u slučaju novih zastoja, nesporazuma ili opstrukcija toliko je velika da teško tko može preuzeti na sebe takvu odgovornost. Nadajmo se da su toga svi svjesni. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije