Cijene u 2016. godini

Jeftiniji plin, struja, nafta, hrana, namještaj,...

struja
03.01.2016.
u 07:00

Za razliku od prošle godine kada je skoro sve poskupjelo, ove godine građani mogu i malo odahnuti jer su pojedine usluge pojeftinile

Već dulji niz godina, u BiH od 1. siječnja slijede promjene u cijenama artikala i usluga. Za razliku od prošle godine kada je skoro sve poskupjelo, ove godine građani mogu i malo odahnuti jer su pojedine usluge pojeftinile.

Jeftiniji plin i struja

Ono što će zasigurno obradovati građane Federacije BiH jest snižena cijena plina. Uprava kompanije BH-Gas donijela je odluku kojom će od Nove godine cijena plina biti snižena sa 640 KM na 600 KM za 1000 prostornih metara prirodnog plina.
U skladu sa zakonskom regulativom, Nadzorni odbor BH-Gasa je potvrdio prijedlog, a nakon zajedničkog sastanka, BH-Gas je uputio prijedlog Vladi Federacije da snizi cijenu plina prema distributivnim kompanijama sa 640 KM na 600 KM za 1000 m3 prirodnog plina, dok će cijena plina za industrijske proizvođače u BiH od 1. siječnja 2016. godine biti snižena za oko 14 posto.

Kako nam je potvrđeno u JP Elektroprivreda BiH, cijena električne energije će biti umanjena od 1. siječnja, ali za kupce na 10 kV naponu, kupce iz kategorije javne rasvjete, kao i za mala poduzeća i komercijalne kupce.
"Elektroprivreda BiH je donijela odluke o cijenama električne energije koje će od 1. 1. 2016. godine biti niže u odnosu na postojeće, za kategorije 'Kupci' na 10 kV naponu 1,5 posto i kupce kategorije 'Javna rasvjeta' za 7 posto. Smanjenja cijena za kućanstva neće biti, ali za sada nema odluke ni o povećanju. Također, još uvijek nije postignut dogovor u vezi s naplaćivanjem RTV pristojbe preko računa za struju.

Nafta, cigarete, hrana,...

Ono što je sigurno jest da, kao i svake godine, poskupljuju cigarete i duhan. Povećanje u odnosu na prošlu godinu iznosi 15 feninga po kutiji cigareta, pakiranja od 20 komada. Cijena naftnih derivata u BiH je u prosjeku niža za 70 feninga u BiH od sredine prosinca i većih promjena nije bilo, pa se očekuje da će se taj trend nastaviti i u ovoj godini.

Unatoč tome, cijene prehrambenih artikala nisu niže. Mesud Lakota, predsjednik Udruženja potrošača BiH, ističe kako BiH nema adekvatnih mehanizama kako bi pratila kretanja cijena nafte iako je sve vezano uz naftu.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, na godišnjoj razini je u prosjeku zabilježen pad razine cijena od 1,8 posto. Cijene u studenome 2015. u odnosu na isti mjesec prethodne godine niže su za 1,8 posto. Prosječni pad cijena je zabilježen u odjeljcima hrane i bezalkoholnih pića za 2,1 posto, odjeće i obuće za 8,3 posto, namještaja, kućanskih uređaja i redovitog održavanja kuće za 0,5 posto, prijevoza za 8,6 posto, komunikacije za 0,6 posto te ostalih dobara i usluga za 0,1 posto. S druge strane, u drugim oblastima je zabilježen porast cijena. *

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije