Najveća pljačka u BiH kada je nestalo oko 3,7 mil. eura kod Širokog Brijega

Jedino je blagajnik rekao da nije kriv za višemilijunsku pljačku

banka
10.09.2014.
u 17:23

Trojica optuženih nisu stigla na Županijski sud u Širokom Brijegu

Na Županijskom sudu Široki Brijeg jučer je održano ročište za izjašnjenje o krivnji protiv optuženih Tomislava Matijevića, Miljenka Brekala, Fabijana Bakovića i Mate Karamatića zbog pomaganja u razbojstvu i nesavjestan rad u službi u slučaju spektakularne pljačke pošiljke novca UniCredit banke u iznosu od 3,628.000 eura i 150.000 KM, početkom listopada 2010. u mjestu Dužice kod Širokog Brijega.

Pristupio blagajnik

Na jučerašnje ročište pristupio je jedino optuženi Miljenko Brekalo sa svojim braniteljem te je pred sucem za prethodno saslušanje izjavio da nije kriv. Ostali će se izjasniti 22. rujna, a razlog odgađanja je taj što su njihovi branitelji dostavili molbe, budući da su bili spriječeni doći zbog ranije preuzetih obveza. Naime, 5. listopada u jutarnjim satima, Matijević je kao voditelja Centralnog trezora UniCredit banke u Mostaru primio telefonski poziv od Bakovića, voditelja poslovnice u Livnu, koji je tražio hitnu pošiljku od 150 tisuća maraka za tekuće potrebe. Matijević je pristao na takav zahtjev iako je, po navodima optužnice, znao da se pošiljke moraju najaviti 12 sati ranije u pisanoj formi i uz upotrebu kodovnika - šifarnika. Matijević je izdao naređenje djelatnicima trezora da novac zapakiraju u platnene vreće umjesto u VTB kovčege, te su ih predali zaštitarima koji su toga dana trebali izvršiti prijevoz novca za potrebe Zagrebačke banke d.d. u iznosu od 3,628.160 eura.

Konvoj u zasjedi

Prijenos pošiljke novca bio je najavljen preko Graničnog prijelaza Gorica - Vinjani Donji. Kako se navodi, Matijević je prethodno dopustio da se predaja novca zaštitarima izvrši bez nazočnosti blagajnika Brekala koji se trebao nalaziti u blindiranom vozilu zaštitara i pratiti pošiljku novca.

Istovremeno je Mate Karamatić, kao vođa tima za prijevoz vrijednosnih pošiljki tvrtke “Sektor Security”, izvršio zamjenu najavljenog i ispravnog blindiranog vozila s drugim tehnički neispravnim vozilom. Potom su djelatnici trezora, po nalogu Matijevića, pored 21 vreće s papirnim novčanicama i 33 vreće s kovanicama (3,628.160 eura) namijenjenih Zagrebačkoj banci, stavili i vreće s novcem u iznosu od 150 tisuća maraka namijenjenih poslovnici u Livnu. Međutim, Karamatić je te vreće s iznosom od 150 tisuća maraka iz blindiranog vozila prebacio u prtljažnik pratećeg vozila iako je znao da se novac ne smije tako prevoziti. Razbojnici su konvoj s novcem dočekali u zasjedi s dva vozila koja su potom zapalila i pobjegli s milijunskim plijenom.

Komentara 1

AL
alexije
01:31 11.09.2014.

I djete vidi da je sve pripremljeno da se samo pokupe pare ko fol prepad.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije