02.02.2016. u 07:00

Dulje od pet sati pred Sudom BiH trajalo je iščitavanje više od 120 stranica ispisa presretnutih telefonskih razgovora i poruka Fahrudina Radončića sa stranačkim suradnicima, ali i drugim političarima, poput bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Malo to ima veze s procesom na Kosovu protiv Keljmendija koji je osumnjičen za ubojstvo sarajevskog kriminalca Ramiza Delalića Ćele i druga teška kaznena djela. Radončić u tom slučaju nije osumnjičeni, nego svjedok. Naslušali su se Sud, obrana i javnost svega što baš i nema veze s optužbama protiv Radončića da je, navodno, utjecao na svjedoke, ali ima s političkim odnosima u BiH. Nekome je bilo važno da u eter ode što on u neslužbenoj komunikaciji govori o Izetbegoviću, njegovoj stranci, prošlosti... Cilj nije teško prepoznati. Tim prije što je postignut. Politički prostor BiH, a posebno među Bošnjacima, ponovno je zatrovan. Prisluškivani razgovori, uglavnom preko “sigurnog” Vibera, otkrili su kako Radončić baš ne vjeruje Izetbegoviću. Vjetar je to u leđa onima u SDA koji se protive vladajućoj koaliciji s Radončićevim SBB-om.

Moderne tehnologije doprinijele su da svatko tko želi može nadzirati sve komunikacije. Razne službe i policija imaju brojne mogućnosti. Zloupotrebe su sve veće. Čak i obično hvalisanje, šale u telefonskim razgovorima mogu protiv vas na sudu biti “dokaz”. Kao da ste otišli javnom bilježniku i ovjerili izjavu. Strašno je bilo otkriće i kako je SOA u RH, kada je prisluškivala Mamića, “usput” ozvučila i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović. Za razliku od BiH, u RH sankcije idu promptno. Već su najavljene smjene. Kaznena djela koja se spočitavaju Radončiću prije su za općinski nego za državni Sud koji se više bavi ratnim zločinom, organiziranim kriminalom i terorizmom. A i sudski proces koji je on navodno ometao vodi se na Kosovu. BiH nije priznala Kosovo pa se postavlja pitanje je li onda uopće kazneno djelo utjecaja na svjedoke za proces u drugoj, nepriznatoj državi.

Cijenu pritvaranja lidera moćne bošnjačke stranke platit će cijela BiH. Usporava se europski put, reforme se blokiraju, a umjesto pozitivnih pomaka dominirat će optužbe, podmetanja... Možda zato treba razmisliti o privremenom imunitetu za dužnosnike u vrijeme mandata. Ne bi tako bili oslobođeni kaznene odgovornosti, već bi bila “odgođena” do isteka mandata. Spriječilo bi se tako da “neovisni” suci i tužitelji montiranim procesima upravljaju politikom u državi.

Jer, pitanje je gdje bi danas bila BiH da nisu pravosudnim progonom uklanjani mnogi lideri, pa čak i predsjednici države – Dragan Čović, Mirko Šarović, Mladen Ivanić... Da se pravna država nije gradila eliminacijom političkih neistomišljenika, BiH bi danas možda već bila tamo gdje će 15. veljače tek predati zahtjev – u Europskoj uniji. •

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar fuzzy
fuzzy
09:09 02.02.2016.

Kakva im je država, takvo im je i pravosuđe: monstrumi.

DU
Deleted user
10:20 02.02.2016.

badava sve to kad vam je montirana cijela drzava....ovako ce se kriminalci skrivati iza imuniteta a ako nemaju sto skrivati nitko im nista ne moze.....osim montiranog sudstva pa ste opet na pocetku....

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?