govor u EU parlamentu

Jean-Claude Juncker: Potrebno nam je više Unije u našoj politici prema izbjeglicama

Jean-Claude Juncker
Reuters/PIXSELL
09.09.2015.
u 11:30

Schengenski sustav neće biti ukinut u mandatu moje Europske komisije - poručio je Juncker

Naša Europska unija nije u dobrom stanju, priznao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u "govoru o stanju Unije" jutros pred Europskim parlamentom, u kojemu je apelirao na države članice da prihvate Komisijin prijedlog o zbrinjavanju 160 tisuća izbjeglica iz Sirije i drugih zemalja koji su došli do Italije, Grčke i Mađarske.

- Nema dovoljno Europe u ovoj Uniji. I nema dovoljno unije u ovoj Uniji. Moramo to promijeniti. I moramo to promijeniti sada - dodao je Juncker nakon što je priznao da EU nije u dobroj "formi". - Potrebno nam je više Europe u našoj politici o azilu. Potrebno nam je više Unije u našoj politici prema izbjeglicama - naglasio je. Predsjednik Europske komisije obećao je da sloboda kretanja ljudi neće biti dokinuta, unatoč tome što mnogi političari u Europi prognoziraju da bi migrantska kriza mogla dovesti do ukidanja Schengenskog sporazuma.

- Schengenski sustav neće biti ukinut u mandatu moje Europske komisije - poručio je Juncker.

Detalji Komisijina prijedloga o preseljenju ukupno 160 tisuća tražitelja azila bit će objavljeni nešto kasnije tijekom dana. No, riječ je o tome da EK predlaže relokaciju dodatnih 120 tisuća, nakon što je krajem svibnja već predložila relokaciju prvih 40 tisuća Sirijaca i Eritrejaca koji su doplovili do Grčke i Italije. Unutar tih 40 tisuća Hrvatska se, odlukom Vlade i obećanjem koje je ministra Ranko Ostojić dao na sastanku Vijeća EU u srpnju, obvezala zbrinuti njih 400, ali nitko od njih još nije stigao u Hrvatsku. Juncker je sada pozvao države članice da već sljedeći ponedjeljak, na novom sastanku Vijeća EU za unutarnje poslove, donesu odluku o raspodjeli svih 160 tisuća izbjeglica.

- Odbijanje brodova s dokova, paljenje izbjegličkih kampova i okretanje glave od jadnih i bespomoćnih ljudi… To nije Europa - rekao je Juncker. - Snažno se zalažem za to da se tražiteljima azila dozvoli da rade i zarađuju plaću dok čekaju da se njihovi zahtjevi za azil obrade.

Govoreći o drugim temama i prioritetima svoje Komisije, Juncker je naglasio da EU treba predlagati ambiciozne ciljeve na konferenciji o klimatskim promjenama koja će se krajem ove godine održati u Parizu jer ćemo u suprotnom "sutra imati klimatske izbjeglice", odnosno ljude koji će možda bježati iz svojih domova prema Europi zbog nepovratno uništenog okoliša.

Govor o stanju Unije uveden je Lisabonskim ugovorom kao godišnje obraćanje predsjednika Europske komisije zastupnicima u Europskom parlamentu.

>> Šokantne snimke: Mađarska snimateljica nogama tukla izbjeglice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?