23.11.2015. u 07:00

Bosanskohercegovačka nogometna izabrana vrsta opet je zapela u baražu pa se ponovo vraća u garažu. Bh. reprezentaciji treba nova reparatura. Irci su se pokazali pravim Škotima, dobrim dijelom i zbog toga što se neki oko bh. „bube mare" prave Englezi. Neeuropskoj baždiranosti bh. nogometne repke nije pomogao ni Baždarević. Bilo je nekako logično očekivati da nakon nastupa na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu „Zmajevi" konačno zaigraju i na Prvenstvu Europe. Pogotovo zato što ima nekoliko europskih igrača. No, pokazalo se kako je BiH još uvijek bliža Južnoj Americi nego Europi. Možda i zbog toga što je država dvaju entiteta i triju etniciteta skrojena u Americi, doduše Sjevernoj. Nogomet je odraz stanja u nekom društvu pa je možda bilo i preambiciozno očekivati da bh. nogomet napravi značajniji europski iskorak prije onog društvenog i političkog. Nadamo se da se više odgovorni neće slagati s Mujinom logikom kad je Haso kukao zbog toga što se BiH nije plasirala na Europsko prvenstvo, a Mujo ga tješio:

- Ma, što ima veze, ta ni Brazil se nije plasirao na Europsko prvenstvo!

Odgovorni u državi dvaju entiteta i triju etniciteta moraju znati da BiH najprije mora ugraditi Europu u sebe da bi BiH bila Europi po mjeri. No, mnogi će reći da ni Europa trenutačno nije baš previše pri sebi. Možda i zbog toga što je svijet totalno van sebe. Velika Britanija se nešto sve više udaljava, a Rusija se sve više primiče. Pa se danas aktualizira nekadašnja misao Marka Twaina: "Katkad se pitam vode li ovaj svijet vrlo pametni ljudi koji nas zezaju, ili hrpa kretena koji misle ozbiljno!"

Europa se pomalo ograđuje od mnogo toga, neke europske zemlje i žicom. Balkanska ruta zatvara se ekonomskim migrantima, kontrole na granicama sve su strože pa će se sve teže iz bliskoistočnog pakla moći stići do zapadnoeuropskog raja. Raja za sve brojniju raju bit će sve manje jer takvo je stanje na znanje i ravnanje. A samo prije nekoliko dana vodio se razgovor ugodni.

- Gdje si, jarane Mujo? – telefonom nazove Haso Muju.

- Evo me u Njemačkoj, a gdje si ti? - javi se Mujo.

- Ja sam ti u Siriji – informira ga Haso.

Znači, i ti ćeš brzo 'vamo – zaključi Mujo.

Žičane ograde i politička ograđivanja dijelom su rezultat sve opravdanijeg straha od neopravdanog terorizma. A pojačavaju se i razna politička teroriziranja sa svih strana, što posebno odjekuju na brdovitom Balkanu. Naročito u BiH u kontekstu teksta Daytonskog sporazuma. Prije 20 godina u Daytonu je potpisan Okvirni sporazum za mir, koji su Srbi u Republici Srpskoj uglavnom shvatili kao okvir za sliku što u naslovu ima i riječ Republika i riječ Srpska i to velikim početni slovima, Bošnjaci kao okvir države koja je cijela, doduše iz dva dijela, u najgorem slučaju kao ram za svoju sliku o Federaciji, pa se bh. Hrvati za taj Okvir za mir (ne)mirne duše mogu samo slikati. Aneks četiri Daytonskog sporazuma u Sarajevu čitaju kao: A ne četiri (ili pet regija)! A o tri (entiteta) da se i ne govori. U Banja Luci ne daju ni pomisliti o Daytonu 2, kažu kako Dayton 2 nije po Daytonu. Sve skupa dotjeralo je daytonski mak na bh. konac. Koji bi mogao puknuti ukoliko jedni budu vukli u pravcu unitarizma, a drugi na stranu separatizma. Bh. Hrvati trebali bi biti tvrdi temeljeni kamen stabilne BiH, ali svi ga nastoje razbiti raznim političkim macolama.

Ujak Sam iz Amerike vrući daytonski krumpir prebacuju preko velike bare na europsko kopno. No, taj krumpir prevruć je za nježne ruke stare dame Europe. Dok u Rusiji i Turskoj znaju da je vruć krumpir zgodnije oguliti nego hladan. Pa se BiH što prije valja skloniti pod NATO-ov kišobran i skute Europske unije. Jer joj prijete neki stari šinjeli i čizme. O tome posebno valja misliti ovih dana kad u studeni stiže i malo hladnoće. Vjerujemo da u bh. kući neće biti kao u brojnim bh. kućanstvima u studenom. Jedna djevojka se požali:

- Kod nas u kući kad netko kihne, ne kaže se "Nazdravlje", nego:

"Neka, neka, 'oćeš li 'odat bez čarapa!" 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?