Spremaju se izmjene

Javnost u FBiH se više neće moći žaliti na imenovanja

federalna
19.03.2012.
u 09:50

Zakonom se mogućnost žalbe daje samo osobama iz kategorije “zainteresirane stranke”

Pred zastupnicima federalnog Parlamenta BiH na idućoj će se sjednici naći i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije BiH. Iz ovog nacrta je vidljivo kako će novi zakon, ako prođe u Parlamentu doživjeti značajnije izmjene. Kako stoji u obrazloženju Nacrta ovog zakona u čijem smo posjedu njime će se omogućiti tranasparentnije imenovanje i zapošljavanje kandidata.

Uvođenje reda

Novim zakonom je naglašeno kako se ističe u dokumentima da svi kandidati koji su ispunili formalno-pravne uvjete na određenom natječaju moraju biti obaviješteni o razlozima neprihvaćanja njihove prijave radi pružanja mogućnosti za ostvarivanje zaštite svojih interesa. Ako se usvoji novi zakon, na imenovanje određenog kandidata se neće moći žaliti bilo koji član javnosti, kao što je to dosada bio slučaj, nego će svoje nezadovoljstvo moći izraziti samo oni koji spadaju pod kategoriju “zainteresirana stranka”. Ova je izmjena uvrštena jer je ova odredba davala mogućnost velikih zloupotreba bez ikakvog pravnog osnova i komplicirala čitav postupak imenovanja, navodi se u obrazloženju. “Na ovaj način se prigovor svodi u granice normalnog jer ovlašćuje samo zainteresirane stranke za isticanje prigovora, stoji u Nacrtu. Razlozi za donošenje ovog zakona se sastoje u namjeri zakonodavca da ovaj zakon učini promjenljivijim, te razjasni određene dvojbe koje su se pojavile u primjeni. Naime, kao što je poznato Zakon o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima FBIH je izazvao velike dvojbe u primjeni, naročito odredba Članka 2., gdje je propisan institut “Odgovornog javnog službenika”. Ova točka je neprecizna te je u praksi dolazilo do problema kod imenovanja u regulirano tijelo, iz razloga što je nejasno je li “odgovoran javni službenik” ministar ili druga osoba ili tijelo u čijoj je nadležnosti regulirano tijelo.

Velik broj sporova

“Ovakva odredba je dovodila do velikog broja sporova te je i u Parlamentu FBiH pokrenut postupak da se donese autentično tumačenje ove odredbe”, navodi se u obrazloženju Nacrta. lzmjene se odnose i na pitanje prenošenja ovlasti za imenovanje s odgovornog javnog službenika na nekog drugog jer u ovom slučaju, kada odgovorni javni službenik imenuje povjerenstvo za izbor, ovlašteni službenik se javlja kao suvišan. Novim nacrtom također se predlaže i moguće riješenje kojim bi bilo regulirano imenovanje na pozicije u reguliranim tijelima u onim slučajevima gdje odgovorni javni službenik ima punu nadležnost da imenuje samostalno u regulirano tijelo..

Komentara 1

Avatar Axel
Axel
14:29 19.03.2012.

Iz prefiksa IZGUBLJENI ovim prelaze u naziv NEDODIRLJIVI! Ko ce se to uopce zaliti na neko mjesto, kada je poznato i pticama na grani, da se prvo upsle pa naknadno izidu natjecaji. Ovo je pravilo a ne iznimka.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?