mostar

Jaslice na Rondou – umjetnička instalacija na ponos Mostara

jaslice
16.12.2016.
u 09:31

Grad Mostar i ove je godine građanima poklonio umjetničku instalaciju u javnom prostoru. Riječ je o jaslicama koje su izradili akademski kipari i slikari iz Mostara i učenici Srednje likovne škole Gabrijela Jurkića.

Svetu obitelj izradio je Dalibor Nikolić, Ivana Mićković pastira a učenici Jurkićeve srednje škole pod stručnim vodstvom profesora Ilije Kegelja izradili preostale dijelove umjetničke instalacije smještene na Trgu hrvatskih branitelja (Rondo).

Povjesničarka umjetnosti i članica Društva povjesničara umjetnosti Maja Gagro ističe kako su jaslice izvrsno kiparsko ostvaranje u javnom prostoru. „Trud, zahtjevna izrada, ljubav prema umjetnosti, inovacija, različitost, stilizacija do krajnjih granica, prepuštanje simbolici, ostavljanje prostora za promišljanje, netipičan izgleda jaslica ponovno gubi na značenju u očima šire javnosti, s još jednim izvrsnim kiparskim ostvarenjem postavljenim u javni prostor”,navodi Gagro.

Stručni voditelj projekta i profesor u Srednjoj likovnoj školi Gabrijel Jurić Ilija Kegelj navodi kako ovakvo uprizorenje jaslica čvrsto čuva intimnu zajedništva na kakvo nas i biblijske poruke upućuju. „Zajedništvo Svete obitelji ispunja prostor toplinom i ljubavlju koja nam daje blagoslov mira u svijetu koji je , kako u ona vremena tako i danas, prema čovjeku neprijateljski nastrojen i u stalnom ratu s istinskim vrijednostima“, rekao je Kegelj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?