Nesvakidašnji umjetnik

Jasenko iz Tuzle za svoja umjetnička djela rabi olovku

14.01.2017.
u 09:00

Jasenko Đorđević iz Tuzle za svoja umjetnička djela koristi olovku, ali ona mu ne služi kao alat, nego kao materijal od kojeg pravi nevjerojatne skulpture. Jasenka su za pravljenje skulptura od srca grafitnih olovaka inspirirali radovi Daltona Ghettija. Njegove minijaturne skulpture privlače pozornost svjetske javnosti, a ovih dana se pod povećalom našla minijatura posvećena trogodišnjem sirijskom dječaku Alanu Kurdiju koji se utopio dok je s obitelji prelazio preko Sredozemlja na putu u Europu. Njegovo najpoznatije djelo, posvećeno preminulom sirijskom dječaku, nastalo je nekoliko dana nakon nesreće.

“Ta upečatljiva slika koja se pojavila u medijima izazvala je potrebu da i ja dam svoju kritiku na događanja u tom dijelu svijeta, ali i uopće na bilo koja stradanja nevine djece u svijetu. Smatram da djeca nisu kriva i da ne smiju ni na koji način patiti jer su se rodila u pogrešno vrijeme i na pogrešnom mjestu”, izjavio je za Al Jazeeru Đorđević.

O njegovim radovima izvještavali su CNN, BBC, Russia Today, China Daily, National Geographic, kao i vodeće svjetske novinske agencije Reuters, Associated Press i Anadolija. Članak svjetski poznatog zabavnog portala Bored Panda, samo s njihove stranice, podijeljen je više od 150.000 puta, što dovoljno govori koliko su ljudi zainteresirani za njegov rad.

Pravljenje minijaturnih skulptura na vrhovima grafitnih olovaka počelo je kao zanimacija, ali je taj rad tijekom godina prerastao u posao. “Iako to nije bio moj plan na samom početku”, kazao je.

Prvi poslovni angažman je imao kad je tvornica olovaka Derwent iz Velike Britanije naručila desetak skulptura na svojim olovkama i izložila ih na sajmu u Frankfurtu. Nakon završetka sajma postavila ih je u Muzej olovaka Cumberand u Britaniji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije