Umjetnički tip

Jasenko Houra prodaje djela Picassa i Van Gogha

Jasenko Houra
pixsell
04.06.2012.
u 10:21

Frontman Prljavog kazališta ima tvrtku za trgovanje umjetninama, a zaljubio se u umjetnost zbog svoje majke koja je bila slikarica

Jasenko Houra Jajo (51), svima poznat kao frontmen Prljavog kazališta, osim glazbene umjetnosti voli i likovnu zbog čega je prije desetak godina u Švicarskoj osnovao tvrtku za posredovanje u prodaji umjetnina.

– Krajem 80-ih počeo sam se više zanimati za umjetnine i slike. Tada sam igrom slučaja nekim ljudima pomogao u vještačenju slika, naime moja je mama bila povjesničarka umjetnosti ali i slikarica pa sam preko nje i sam upoznao ljude iz tog svijeta koji su mi tada pomogli u vještačenjima – počinje Houra priču o svom drugom zanimanju te nastavlja:

– Ljudi nisu bili previše upućeni u opus Vlahe Bukovca, Nikole Mašića ili Celestina Medovića, čiji se jedan pejzaž u to vrijeme prodavao za 800 maraka što je u usporedbi s današnjim cijenama tih djela sitnica – kaže Jajo.

Posredovao je u prodaji Van Goghovih i Picassovih djela, ali na zidovima svog doma nema njihove slike. No, ima sliku čija se vrijednost ne može platiti novcem.

– Mama je naslikala moj portret dok sam bio mali i to mi je vrjednije od svega na svijetu – kaže Houra. Slikarski talent nije naslijedio od mame. Kaže da svojoj djeci dok su bila mala nije znao nacrtati ni kravu, ali njegove kćeri Mirjana (16) i Dora (13) imaju bakinih gena.

– Mirjana je pokazivala talent za slikanje i voljela kada sam joj čitao pisma koju su razmjenjivali Van Gogh i njegov brat Teo, dok je Dora drukčija, ona voli detalje i pedantna je i tako bi jedan kvadrat crtala i dva sata – objašnjava glazbenik. Svoju tvrtku, koja se osim umjetninama bavi i sportskim menadžmentom, jer je Houra poznat i kao velik obožavatelj košarke, jednog dana prepustit će u ruke sinu Ivanu (18) kojem će do tada biti mentor u ovom poslu.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar mjurisi2
mjurisi2
16:06 04.06.2012.

Ako on bude prodavač nitko mu neće ući u galeriju kako je ružan

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije