unatoč prosvjedima

Japan pokreće prvi nuklearni reaktor nakon katastrofe

prosvjed,nuklearna energija
Reuters/PIXSELL
28.06.2012.
u 08:40

Reaktor broj 3 u nuklearnoj elektrani Ohi bit će pokrenut u nedjelju i odmah će osigurati struju za zapad zemlje

Japan će unatoč prosvjedima u nedjelju pokrenuti prvi nuklearni reaktor nakon katastrofe u Fukushimi, prenosi CNN. Reaktor broj 3 u nuklearnoj elektrani Ohi bit će pokrenut 1. srpnja i odmah će osigurati struju za zapad zemlje, uključujući i Osaku, drugi najveći japanski grad. Reaktor broj 4 trebao bi biti pokrenut 24. srpnja.

Prije katastrofe u nuklearnoj elektrani Fukushima u ožujku prošle godine, Japan je oko 30 posto električne energije dobivao iz nuklearnih elektrana, barem prema vladinim podacima. Katastrofa u Fuksuhimi znatan je dio stanovništva ostavila u strahu od nuklearne energije i novih tragedija zbog čega su organizirani brojni prosvjedi, no vlada se zbog manjka energije odlučila za ponovno pokretanje nuklearnih reaktora.

Prosvjed je održan i tijekom sastanka dioničara TEPCO-a, tvrtke koja vodi elektranu u Fukushimi, koji su izglasovali prihvaćanje oko 12.6 milijardi dolara od vlade i tako praktički dozvolili nacionalizaciju tvrtke. TEPCO je, naime, suočen s velikim financijskim problemima nakon brojnih zahtjeva za odštetom od građana i tvrtki. U TEPCO-u tvrde kako se odštete i cijena sanacije procjenjuju na ukupno 1.25 milijardi dolara.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?