sjednica SIPBiH

Izmjene Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u BiH

cik
30.01.2017.
u 15:52

Danas usvojenim izmjenama Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini, obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH, izbrisano je poglavlje VIII koje se odnosi na gradonačelnike Grada Sarajeva, Grada Istočno Sarajevo, Grada Mostara i Brčko Distrikta BiH, kao i prateći obrasci.

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIPBiH) u neizbornoj godini uvijek radi reviziju svojih podzakonskih akata, te se s tim u vezi, bila stvorila potreba za hitnom izmjenom spomenutog Uputstva.

Zakonska obaveza provjere kandidata za gradonačelnike navednih gradova, odnosno izbornih jedinica, nije postojala ni na izborima 2008. godine, kao ni na izborima 2012. godine.

Imajući u vidu činjenicu da Izborni zakon BiH u tom segment nije mijenjan, SIPBiH je stavila van snage navedenu normu, kako ne bi bilo zabune u javnosti. Zajednički stav svih članova SIPBiH jeste da preciziranje zakonskih normi o posrednim izborima treba biti jedan od prioriteta u radu Interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona BiH.

SIPBiH je na današnjoj sjednici stavila van snage Uputstvo za primjenu člana 1.8 stav (4) i člana 1.3a stav (3) Izbornog zakona BiH, jer su zadnjim izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH te norme precizirane u zakonu, priopćeno je iz SIPBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?