Istraživanja

Između 11. i 14. godine probaju drogu, a motiviraju ih najviše roditelji i prijatelji

15.11.2016.
u 09:00

Istraživanja pokazuju kako je najčešće korištena nezakonita droga na svijetu marihuana, a prva eksperimentiranja s tom drogom počinju već u 14. godini života. Posljedice njezina konzumiranja su višestruke, u manjim dozama izaziva euforiju, povećava komunikaciju, osjećaj bezbrižnosti, ali nakon što prestane djelovati, dolazi do depresije, usporenosti, bezvoljnosti. Prema istraživanju koje je obavila udruga “Obiteljsko savjetovalište”, 9 posto ispitanih učenika od 15 do 16 godina konzumiralo je marihuanu, a od toga 4,9 posto bili su aktivni konzumenti u vrijeme istraživanja, piše Večernji list BiH.

- Kada je riječ o navikama konzumiranja marihuane, primijećeno je da oni koji su se izjasnili da konzumiraju ili su ranije konzumirali marihuanu često nisu bili spremni odgovarati na druga pitanja u vezi s konzumiranjem marihuane, pa stoga nismo mogli dobiti relevantne podatke o ovoj temi. Taj podatak pokazuje kako djeca i mladi nisu u velikoj mjeri spremni govoriti o ovom problemu i da nisu u stanju biti iskreni govoriti o navikama konzumiranja, objavila je udruga “Obiteljsko savjetovalište”. Ono što je zabrinjavajuće je da među onima koji su probali marihuanu ima i djece od 11 pa do 14 godina i starije.

- Među konzumentima najčešće navođen razlog za konzumiranje marihuane je opuštanje, što govori u prilog raširenoj percepciji marihuane kao psihoaktivne supstancije koja djeluje opuštajuće i umirujuće. Međutim, uz niz negativnih posljedica na zdravlje, statistike pokazuju kako su mladi koji konzumiraju marihuanu često razdražljivi i skloniji ponašati se destruktivno te napadati druge, što je u kontradikciji s percepcijom o njezinu opuštajućem djelovanju. Nakon opuštanja, najčešće navođen razlog zbog kojeg koriste marihuanu je konzumiranje iz zadovoljstva i zato što to rade i njihovi prijatelji. Značajan prosjek mladih koji su naveli da netko u njihovoj okolini konzumira marihuanu govori o vrlo poticajnom okruženju za eksperimentiranje ovom supstancijom. Čak 16 posto ispitanih ima u svom okruženju nekog tko puši marihuanu, 0,7 posto ih je kazalo da su to roditelji, a najviše ih je to vidjelo od prijatelja. - Iako je prosjek od 9 posto onih koji su konzumirali marihuanu vrlo visok za ovu populaciju, u preventivnim projektima ne bi se trebala u prvi plan stavljati marihuana, već općenito prevencija ovisničkog ponašanja i utjecaja vršnjaka i okoline. Iskazani stavovi i znanja mladih o marihuani upućuju na potrebu za detaljnim informiranjem mladih o ovoj psihoaktivnoj supstanciji, te promoviranjem važnosti otvorenog razgovora o ovoj temi i uspostavljanjem odnosa povjerenja s mladima. Također, evidentno je da su stavovi mladih uglavnom zasnovani na stereotipima i informacijama koje dijele vršnjaci, pa bi za preventivno djelovanje bila poželjna i vršnjačka edukacija, stoji u zaključku udruge “Obiteljsko savjetovalište”.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?