mostar

Izložba Emanuela Vidovića i koncert u povodu 25. obljetnice hrvatske neovisnosti

konferencija
27.05.2016.
u 18:52


Tiskovna konferenciju prigodom otvaranja izložbe slika Emanuela Vidovića (1870–1953), i koncerta klasične glazbe u povodu 25. obljetnice hrvatske neovisnosti, koju u Mostaru organizira Generalni konzulat RH održana je danas u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača.

Ravnatelj HD Herceg Stjepana Kosača Danijel Vidović kazao je da u ponedjeljak 30. svibnja u 19 sati u Galeriji kraljice Katarine otvaranje izložbe Emanuela Vidovića, u suradnji s Muzejem grada Splita, a od 20 sati u velikoj dvorani koncert Simfonijskog orkestra Mostar pojačan s mladim snagama iz Hrvatske.

"Velika mi je čast govoriti o srebrenom jubileju naše suvremene Hrvatske države. U mjesecu svibnju i lipnju ove godine hrvatski narod slavi velike i važne obljetnice", poručio je konzul RH u Mostaru Dragan Matijević, te dodao da je hrvatski narod jedan narod bez obzira na državne granice.

"Hrvatski narod jedinstven je po svom kulturnom i jezičnom obilježju, a unatoč djelovanju raznih sila razvili smo impozantnu slikarsku i glazbenu umjetnost koje se ne bi postidjeli ni puno veći narodi, a dio toga želimo pokazati u ponedjelak kao jedan dar i kao jedan omaž svim Hrvatima iz BiH", istaknuo je Matijević.

Slikar kojega treba razumjeti

Ravnateljica Muzeja grada Splita Narcisa Bolšec Ferri kazala je da je Emanuel Vidović hrvatski slikar koji i nije toliko bio priznat u svoje vrijeme, a da tek danas dobiva svoj puni značaj i razumijevanje. Kako je rekla, prvi put u Mostaru bit će predstavljeno 29 radova iz svih njegovih stvaralačkih faza.

"Velika mi je čast i velika zahvala imati našega Vidiovića da bi uveličao nešto što je samo po sebi veliko. Naša je velika sreća što možemo pokazati najbolje što imamo", naglasila je Bolšec Ferri.

Izložba će biti postavljena u velikoj izložbenoj dvorani Galerije kraljice Katarine i za posjetitelje ostaje otvorena svakim danom do 12. lipnja od 9 do 21 sati.

U ime Simfonijskog orkestra Mostar Snježana Zovko kazala je da će na koncertu Simfonijskog orkestra Mostar, u ponedjeljak u 20 sati, kao solisti nastupiti Monija Jarak (mezzosopran), Karlo Milićević (bariton) te mlade i nagrađivane hrvatske glazbenice Lana Lucija Horvatić (violončelo) i Ana Labazan Brajša (violina).
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije