Salkić:

Izjava vlasti Srbije značajan korak za stabilizaciji, ali nedovoljan

Salkić
FENA
01.09.2016.
u 18:25

Potpredsjednik bh.entiteta RS Ramiz Salkić ocijenio je za Fenu da je izjava nakon današnjeg sastanka rukovodstva Srbije sa srpskim službenicima u RS-u i BiH jedan značajan korak ka stabilizaciji prilika u regionu, ali, kako je naveo, nedovoljan da svi zajedno konačno riješimo pitanje referenduma u RS-u.

- Bilo je za očekivati da će vlasti u Srbiji da snažnije stanu u zaštitu Daytonskog mirovnog sporazuma i da će snažnije zatražiti od predstavnika Srba u BiH da odustanu od ove antidaytonske aktivnosti. Međutim i ovo je jako važno - rekao je Salkić komentirajući to što predsjednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, nisu danas podržali referendum u RS-u.

I to je, kaže Salkić, jako važno te je dobra poruka i predstavnicima međunarodne zajednice u BiH da oni trebaju snažnije da stanu u zaštitu Daytonskog mirovnog sporazuma, imajući u vidu da su i zemlje supotpisnice tog dokumenta, Srbija i Hrvatska, jasno kazale da su protiv referenduma kao, naveo je, antidaytonskog čina.

- Sada je na potezu visoki predstvanik u BiH Valentin Inzko, da poništi odluku Narodne skupštine RS-a o održavanju referenduma i stavi tačku na čitav ovaj proces kako bismo se mogli vratiti normalnom životu i vratiti se stupnju suradnje koju smo postigli u proteklom razdoblju - naglasio je entitetski potpredsjednik.

Vrlo je važno, ukazao je, da institucije BiH još snažnije i odlučnije krenu u obavljanje zakonom utvrđenih obaveza i zadataka te da se, kroz redovne procedure unutar bh. institucija, završi ova priča o referendumu u RS-u.

Salkić je naglasio i da je, sve što se gradilo proteklih 20 godina na miru, suživotu, razumijevanju i toleranciji, od neprocjenjivog značaja te da stoga ovaj referendum treba da bude obustavljen kako bi se moglo nastaviti graditi normalno društvo u korist građana, a ne stvaranja novih problema. 

Predsjednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić nisu pružili podršku, ali ni na koji način nisu željeli da utiču na promjenu političkih stavova legitimno izabranih političara u RS-u povodom održavanja najavljenog referenduma o Danu RS.

- Srbija će, bez obzira na određene razlike u viđenjima situacije u regiji, uvek podržati srpski narod, građane RS i njene institucije, navodi se u zajedničkoj izjavi Nikolića i Vučića, koja je podijeljena novinarima ispred zgrade Predsjedništva, gdje je održan sastanak s liderima RS-a i BiH.

Istakli da je politika Srbije poštovanje teritorijalnog integriteta BiH kao i integriteta entiteta RS. 

Ključne riječi
RS

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?