Predsjedatelj Predsjedništva BiH

Izetbegović: Za Šešelja ne bi trebalo biti mjesta u BiH

Bakir Izetbegovic
01.04.2016.
u 19:17

Ako smo preživjeli sve ono što smo preživjeli od '92. do '95. pa opet ima potrebe, interesa i spremnosti za pomirenje, preživjet ćemo i ove presude, nervoze, pomalo neodmjerene reakcije, preteške riječi... Proces pomirenja nema alternative, kaže Izetbegović

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nakon haaške presude Vojislavu Šešelju i podizanju tenzija između BiH i Srbije kaže kako pomirenja nema alternative. 

- Ako smo preživjeli sve ono što smo preživjeli od '92. do '95. pa opet ima potrebe, interesa i spremnosti za pomirenje, preživjet ćemo i ove presude, nervoze, pomalo neodmjerene reakcije, preteške riječi... Proces pomirenja nema alternative, kaže Izetbegović za N1. 

- Prvo, presuda Karadžiću je izazvala neke nervoze, strahove u Srbiji i neka upozorenja, jedna presuda koja nije srazmjerna zločinima. Karadžić je za najteže zločine dobio kaznu koja nije najteža. Onda je Šešelj za užasne zločine dobio oslobađajuću presudu. Mi ćemo nastaviti tražiti pravdu za ovu zemlju nakon svega što su njeni narodi prošli, nećemo se povlačiti. Ako bude šanse, novih dokaza da tražimo pravdu s obzirom na ono što je Srbija za vrijeme Miloševićevog režima uradila i divljanja četničkih hordi, dobili smo upozorenje da ćemo mi biti krivi za spiralu nasilja koja će se eventualno tada dogoditi. Ne smijemo odustati od traganja za pravdom, ističe Izetbegović. 

Međutim dodaje kako će to biti novi povod za nove verbalne sukobe. 

- To će biti novi povod za nove nervoze i reakcije kakve imamo sada. I gore. Samo gore od toga je odustati od traganja za pravdom za svoj narod i svoju zemlju. Tko sam ja da odustanem? Zar ja smijem odustati? Zar smijemo dopustiti sebi autocenzuru, razmišljati o tome kakve će biti reakcije pa odustajati od toga? U ovom trenutku mi nemamo takvih dokaza, hoće li ih biti, vidjet ćemo, dodaje Izetbegović. 

- Bilo je zločina na svim stranama. Brojke su neumoljive. Nije ista stvar ubiti jednog čovjeka i tisuću ljudi. Kao što smo mi imali unutarnji sukob u opkoljenom Sarajevu i zaustavili zločine na Srbima koji se jesu događali. Mi smo '93. bili spremni na takvu stvar da se međusobno sukobimo kako bismo zaustavili zločine nad Srbima. Te se brojke ne smiju izjednačavati. Ako je Vučićeva ruka pružena i dalje želi razgovarati s Bošnjacima, mi smo tu. Samo mi sebe nećemo reducirati, tragat ćemo za pravdom do kraja i neka to ne očekuje od nas, pojašnjava Izetbegović. 

Komentirajući činjenicu da će Hrvatska zabraniti ulazak Vojslavu Šešelju u tu zemlju te govoreći postoji li šansa da Šešelj bude proglašen nepoželjnom osobom u BiH, Izetbegović navodi kako se u BiH gdje neki slave to što je Šešelj oslobođen, teško možemo postići konsenzus oko toga. 

- Tako da ne bih prognozirao što će tu biti. Sasvim je jasno kakva je bila uloga Šešelja. Ovi što mu daju podršku treba da dobro razmisle što o sebi govore dajući njemu podršku, navodi predsjedatelj Predsjedništva BiH.

No, kaže kako bi on podržao inicijativu da se Šešelju zabrani ulazak u BiH. 

- Za čovjeka koji je ohrabrivao zločine koji su se dogodili ne bi trebalo biti mjesta u BiH, tvrdi Izetbegović. 

Komentirajući odnose sa Srbijom kaže kako će se raditi na pomirenju. 

- BiH nikome neće dopustiti što je njeno pravo, što smije a što ne, da nas upozoravaju... Bit ćemo koliko god mognemo stabilizirajući faktor na Balkanu, rekao je Izetbegović i dodao da će odnosi između Srbije i BiH ići nabolje jer ne postoji druga alternativa.

To je potreba i interes i država i naroda. Što je alternativa? Neki novi konflikt koji neki pokušavaju izazvati. To nije naša strana sasvim sigurno. Mi tragamo za pravdom i to je sve. Mi se ne postrojavamo, ne urezujemo križeve po ljudima, ne napadamo crkve kao što neki napadaju džamije, kaže između ostalog za N1 Izetbegović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?