Predsjedatelj Predsjedništva BiH

Izetbegović primio predstavnice udruga iz Srebrenice

Predsjedatelj Predsjedništva
12.10.2016.
u 18:24

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je predstavnice udruga "Majke Srebrenice", "Majke enklava Srebrenica i Žepa" i "Žene Srebrenice", te sa njima razgovarao o izbornom procesu u Srebrenici.

Predstavnice udruga su informirale predsjedatelja Izetbegovića o brojnim nepravilnostima uočenim na dan izbora, kao i poslije.

Prema dosad prikupljenim informacijama kojima raspolažu predstavnice udruga, integritet izbornog procesa u Srebrenici je grubo narušen na više načina.

Rečeno je da se na biračkom spisku za Srebrenicu nalazi više od 500 mrtvih osoba, a glasanje bez važećih dokumenata Bosne i Hercegovine bilo je dopušteno osobama iz Srbije na nekim biračkim mjestima.

Također su predstavnice udruga nevele da je MUPRS-a tolerirao i pritisak koji su na biračkim mjestima stvarali pripadnici Srpske radikalne stranke iz Srbije. 

Navele su da je sve to kulminiralo 4. oktobra kada su pripadnici specijalne policije MUPRS-a zauzeli zgradu Općine Srebrenica u kojoj je čuvan izborni materijal, te tijekom narednih 25 sati držali glasački materijal izvan kontrole Općinskog izbornog povjerenstva, te da je u tom razdoblju zabilježen i prekid na videonadzoru u Općini Srebrenica.

Predstavnice udruga smatraju da uočene anomalije predstavljaju opravdan razlog da se izbori u Srebrenici ponište, nakon čega bi u narednom razdoblju u Srebrenici bili organizirani ponovljeni izbori po važećim propisima, uz uvažavanje najviših demokratskih standarda.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je izrazio duboko poštovanje prema svim  žrtvama genocida u Srebrenici, te istaknuo značaj osiguranja provedbe izbora sukladno zakonu na cijelom teritoriju BiH, a naročito u Srebrenici.

Kazao je da informacije koje su iznijele predstavnice udruga smatra dodatnom potvrdom svojih ranijih saznanja i sumnji na nepravilnosti na izborima u Srebrenici.

Izetbegović je, stoga, ponovio svoj raniji stav da je potrebno poništiti izbore u Srebrenici i organizirati nove sukladno važećim zakonima, te je  izrazio punu potporu predstavnicama udruga.

Predstavnice udruga iskoristile su prigodu da se predsjedatelju Predsjedništva BiH zahvale za kontinuirano nastojanje da poboljša uvjete življenja u Srebrenici, te izrazile povjerenje u njegov rad, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije