Lideri na Summit 100

Lideri žele suradnju u regiji i zajednički nastup pred EU

summit
28.05.2016.
u 19:30

"Svi imaju svoje frustracije i razloge za nepovjerenje. Moramo napraviti pozitivnu spiralu koja je puno sporija. Pomirenje mora bit iskren i intenzivan kontakt. Moramo prepoznati probleme drugih", kazao je Izetbegović.

U predsjedničkom panelu na Summitu 100 u Sarajevu, a koji je naslovljen kao "Dogovor za novo doba", sudjeluju predsjednici Srbije, Crne Gore i Slovenije, Albanije, Makedonije kao i članovi Predsjedništva BiH.
Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je na pitanje u pogledu povjerenja u regiji kazao da proces pomirenja ide u pravom smjeru i da ne ide dovoljno brzo, ali da je trend pozitivan. On je ocijenio kako je jedan od tih padova bila i 2015. godina.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH istaknuo je kako su ovakvi susret na kojim se nalaze lideri s Balkana prilika da jedni drugima iskreno kažu što misle još posebno ako je to potpomognuto ljudima iz biznisa, piše Klix. Izetbegović je kazao i kako je "real biznis temelj za vođenje politike" dodajući kako nepovjerenje ima duboke korijene u ovom dijelu Europe, a tome najboje govori povijest sukoba i ratova. 

"Svi imaju svoje frustracije i razloge za nepovjerenje. Moramo napraviti pozitivnu spiralu koja je puno sporija. Pomirenje mora bit iskren i intenzivan kontakt. Moramo prepoznati probleme drugih, a bit lider znači stavit se i u cipele drugih, a ne robovati emociji vlastite grupe", kazao je Izetbegović. 

Ocijenio je da to traži hrabrost, a da se balkanski lideri obično zatvaraju u svoj virtualni svijet i napadaju druge.  On je kazao kako Predsjedništvo BiH nije dovoljno učinilo kada je u pitanju pomirenje u BiH. Kazao je da je aktuelni saziv imao u planu da zajedno s vjerskim liderima obiđu stratišta pripadnika sva tri naroda, on je dodao i da se osjeća osobno dužan Sarajlijama Srbima koji su ubijeni na Kazanima da im oda počast te da će to i uradit.

„A svi smo neke greške uradili. To moramo priznati. Mi u BiH imamo 300 tisuća praznih kuća i stanova, najbolji dio stanovništva nam odlazi. Svađe su kao saharin, one hrane narod i njegovu emociju, ali ga lažno hrane. Treba reći istinu i potrudit se da se takve stvari nikada ne ponove“, rekao je Izetbegović te zaključio kako je cilj političara da rade na izgradnji infrastrukture i razvoju gospodarstva.

Član Predsjendištva BiH Mladen Ivanić kazao je kako lideri regije trebaju bit provokativniji i izravniji te da je povjerenje razlika u poređenja Jugoistočne Europe i nordijskih zemalja koje su se također tukle i svađale oko jezika. On je dodao kako u tim zemljama ima povjerenja dok u našoj regiji ga u realnosti nema iako svi govore suprotno. 

To je potkrijepio primjerima da je u prošloj godine premijer jedne države napadnut u drugoj državi, "da je blokiran izvoz robe jednoj državi, te da je predsjedniku jedne države otkazano gostovanje zbog nevažne ličnosti".

Ivanić je ocijenio kako politika nije napravila ništa posebno te da privatni sektor mora vršiti pritisak na politiku jer to neće raditi oni koji ovise o proračunu. On je dodao da je u protekloj godini bilo mnogo primjera što su zemlje radile jedna drugoj i da je to isključivo odgovornost politike. 

"Kada bude manje licemjerstva i više iskrenosti onda možemo imati situaciju kakve je nordijska. Daleko smo od toga, ali nije neostvarivo. Je li današnja generacija političara spremna, nije", zaključio je Ivanić.

Bosna i Hercegovina ima u planu do kraja iduće godine dobiti status kandidatski status za EU, rekao je na današnjem Summitu 100 član Predsjedništva BiH Dragan Čović

On je istakao da je krajnje vrijeme da počnemo brže i hrabrije raditi na izgradnji povjerenja u regiji ako ga već nismo izgradili do sada. 
Čović je kazao i kako je drugi član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić mogao u svom izlaganju iznijeti mnogo više onog negativnog što nas krasi. 

On je dodao kako ljudi napuštaju ove prostore i da je jedan od ključnih ciljeva izgradnja infrastrukture koja odgovara standardima EU. Član Predsjedništva BiH ocijenio je da su određeni koraci napravljenu u BiH te da se problem sigurnosti generalno ne može negirati u regiji bez obzira da li neke zemlje bile članica NATO-a ili ne. 

Poduzetnicima je poručio da koliko god vlasti bile nesposobne da oni pokazuju da je moguće surađivati. 

"Umjesto da mi vama pravimo prostor za rad evidnetno je da vi nas tjerate da brže donosimo odluke", kazao je Čović dodajući kako se lideri ne smiju biti robovi izjava političara ili predstavnika vjerskih lidera. 

Predsjednik Kosova Hashim Thaci poručio je liderima da sve zemlje regije budu dobro pripremljene za Pariški summit. On je kazao kako misli da je neovisnost Kosova donijela veću razinu stabilnosti u regiji konstatujući kako je prije pet godina bilo nezamislivo da predsjednici Kosova i Srbije sjede zajedno na sastanku.

Thachi je ocijenio kako Kosovo ima političke i ekonomske izazove, ali da je veliki optimista kako će sve zemlje u nekom trenutku završiti u EU i da to nije daleko. 

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović poručio je kako treba uspoređivati ekonomije, a ne politike. 

„Pristalica sam da se razgovara samo na ekonomske teme. Kada se govori o političkim onda se okreće prošlosti. Moramo se suočiti s tim da imamo svoje istine o prošlosti i da se moramo okrenuti budućnosti“, zaključio je Vujanović.

Slovenski predsjednik Borut Pahor kazao je kako mu je drago što svi sudionici procesa Brdo-Brijuni složni da su europske i NATO integracije od bitnog značaja za perspektivu država i generalno regije.
On je rekao i kako se postavlja pitanje što ako zbog odluka u Bruxelesu taj proces proširenja EU bude produžen, odnosno pravi li to  ozbiljne probleme u vezi s mjerama sigurnosti i blagostanja. 
„Moj odgovor je da to nije dobro. EU trebati imati snagu da održi proces proširenja, ali ako bi i došlo do toga da proces bude duži, ovakav vid suradnja država u regiji onemogućuje situacije koje bi oštetile sigurnost i suradnju u regiji“, kazao je Pahor. 

Pahor je zaključio kako Slovenija nije zemlja bez problema te da će s vremenom u EU doći do strukturalnih promjena, ali da će se Slovenija truditi da odgovori na te promjene. 
„Naš je interes da u regiji bude stabilnost i ekonomska suradnja. U suprotnom slučaju mi imamo probleme, ali i narodi s kojima smo mi prijatelji u regiji, a smo prijatelji sa svima“, zaključio je Pahor. 
Uz pokroviteljstvo Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ovogodišnji Summit 100 održava se pod nazivom "Dogovor za novo doba Bosne i Hercegovine".

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić kazao je u Sarajevu na Summitu 100 kako Srbija ne želi ući u NATO jer ova zemlja ne želi više nikada ratovati. Dodao je i kako onaj tko kaže da mrzi Bošnjake ili Hrvate nikada neće dobiti izbore u Srbiji.

Nikolić je kazao kako su sve zemlje našle put ka EU i da treba samo da mole boga da EU opstane jer da su zemlje mogle riješiti bilateralne probleme da bi ih davno riješili. 

On je istaknuo kako misli da su zemlje na dobrom putu da prevaziđu probleme, ali da je u jednom trenutku došlo do krize EU. 

„Ništa Srbiji ne znači da uđe u EU ako ne ulaze zemlje iz regija. Nedostaje nam zajednički nastup pred EU i da pokažemo kako svi želimo ući u EU“, kazao je Nikolić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije