Lideri HDZ BiH i SDA razgovarali o krizi u FBiH

Izetbegović podržao zahtjeve Čovića, za konačnu odluku čeka sastanak s Komšićem

Bakir Izetbegović,Dragan Čović
Stojan Lasić
19.05.2015.
u 09:07

ako se postigne dogovor danas između SDA i DF, iduća sjednica Vlade FBiH bi mogla biti do kraja tjedna. Danas sastanak Čavare s hrvatskim predstavnicima

Zbog novonastale krize vlasti u Federaciji BiH, jučer je u Sarajevu održan sastanak lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Prvenstveno je bilo riječi o načinu rješavanja političke krize u FBiH. Nakon sastanka Izetbegović je dao izjavu za novinare u kojoj je rekao kako SDA podržava zahtjev HDZ-a za hitnim rješavanjem i promjenama u upravama onih javnih poduzeća koja posluju s gubitkom. Kazao je kako Čović ima opravdan zahtjev da se što prije sanira stanje i postave nova rukovodstva u upravama Aluminija i EP HZ HB. “Financijska policija i drugi istražni organi imaju našu podršku, ali ne možemo čekati i ostaviti gubitaše da prave veći dug. Imenovanja i revizija trebaju ići paralelno”, rekao je Izetbegović u izjavi. - Imenovanja se odnose na sve gubitaše, ali HDZ posebno inzistira na ova dva, s pravom jer su napravili gubitak i štetu u iznosu od četiri milijarde KM”, rekao je Izetbegović, prenosi Klix.ba. Čović je upoznao Izetbegovića sa stavovima hrvatskih predstavnika u Vladi. Rečeno je kako se ovakvim postupcima i načinom rada ruši Federacija BiH u čemu Hrvati neće sudjelovati i to podržati. Odluke na posljednje dvije sjednice Vlade FBiH donijela je bošnjačka Vlada, bez hrvatskih predstavnika što je nedopustivo i protiv Ustava. Jasno je kako koalicija na razini Federacije BiH onakva kakva je bila dogovorena ne postoji, te kako se moraju žurno naći načini prevladavanja problema. Lider HDZ BiH Dragan Čović očekuje da će za dva-tri dana Vlada FBiH imenovati nove upravljačke strukture u tvrtkama poput Aluminija Mostar i EP HZ HB, u protivnom, ako izostane dogovor, neće biti ni izvršne vlasti FBiH, odnosno Vlade. Čović je rekao kako ipak vjeruje da do goreg scenarija neće doći i da će koalicijski partneri postići dogovor. Koliko je situacija kulminirala, govori i podatak da je, kako doznajemo, jučer trebao biti sastanak Mladena Ivanića, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića o pitanju državnih agencija i institucija, ali je odgođen upravo zbog situacije u FBiH. Mladen Ivanić, predsjedatelj Predsjedništva BiH, rekao je da se kriza koja se događa na razini vlasti u FBiH neće odraziti na Vijeće ministara BiH, ali da su svi taoci onoga što se događa s vladajućom koalicijom. Za danas je najavljen sastanak Izetbegovića i lidera DF-a Komšića nakon čeka će se znati daljnji koraci. Ako se postigne dogovor, iduća sjednica Vlade FBiH bi mogla biti do kraja tjedna. Za danas je planiran i sastanak, koordinacija predsjednika FBiH Marinka Čavare s hrvatskim predstavnicima u Vladi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?