RASKOL

Izbor direktora EP BiH uzrok svađa u SDP-u

struja
VL FOTO
18.05.2011.
u 09:57

Lagumdžija i Kušljugić su se žestoko posvađali oko ovoga te više skoro i ne komuniciraju

Imenovanje novoga generalnog direktora Elektroprivrede BiH razlog je najvećih poslijeizbornih nesuglasica unutar Socijaldemokratske partije BiH.

Čelno mjesto

U međustranačkoj raspodjeli unutar platformaške koalicije, čelno mjesto u Elektroprivredi BiH, kao jednom od najvećih poduzeća u zemlji, pripalo je SDP-u. Utjecajni tuzlanski ogranak stranke očekivao je da će im rukovodstvo iz Sarajeva dopustiti da na tu poziciju postave svog kandidata, Fadila Nadarevića. Iza njegove kandidature u potpunosti je stao Mirza Kušljugić, član Predsjedništva SDP-a, i siva eminencija ove stranke u Tuzlanskoj županiji.

Kušljugić je vrlo utjecajan u Tuzli, koja već dvadeset godina slovi za najjače uporište SDP-a. Upućeni kažu da je upravo Kušljugić bio glavni kreator kadrovske križaljke za novu županijsku Vladu, te da se bez njega ne donosi niti jedna ozbiljnija odluka. Za vrijeme vladavine Alijanse za promjene Kušljugić je bio bh. veleposlanik pri UN-u, a na posljednjim izborima je izabran za zastupnika u državnom Parlamentu. Kušljugić i drugi SDP-ovi čelnici iz Tuzle vjerovali su kako će rukovodstvo stranke u Sarajevu prihvatiti njihov prijedlog da novi direktor Elektroprivrede BiH bude iz ovoga grada, a za to su, navodno, osigurali i potporu partnera iz SDA. Kao jedan od ključnih argumenata navode to što je Tuzla jedno od elektroenergetskih središta BiH (na području Tuzle je termoelektrana, veći broj rudnika, te jedan od najboljih elektrotehničkih fakulteta), ali i činjenicu da direktor Elektroprivrede još nikada nije bio iz ovoga grada.

Blizak suradnik

Međutim, Lagumdžija ima drukčije planove i odlučan je na čelo EP-a BiH postaviti svog asistenta i bliskog suradnika s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Elvedina Grabovicu. Prema izvorima iz SDP-a, Lagumdžija i Kušljugić su se žestoko posvađali oko ovoga te više skoro i ne komuniciraju. Zbog Lagumdžijine nepopustljivosti, skoro je izvjesno da će novi generalni direktor Elektroprivrede BiH biti Elvedin Grabovica.

Ključne riječi

Komentara 2

MO
mozel
11:26 18.05.2011.

Stare komunjare bez glasa naroda i izbora , stavljaju prijatelji ali prijatelj od onoga koji je jaci u naredbi.Boljsevisticka radnja SDP.a.

PA
park
22:17 18.05.2011.

Mozel ne se** , šta ti znaš o boljševizmu.....

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?