zika virus

'Izaziva i opasni GBS sindrom koji uzrokuje totalnu paralizu organizma!'

Zika virus
14.02.2016.
u 19:15

Čini se da zloglasni Zika virus nije povezan samo sa slučajevima mikrocefalije kod novorođenčadi, već uzrokuje i druge, neurološke probleme.

Takav jedan neurološki poremećaj, koji može izazvati privremenu paralizu, u porastu je u Južnoj Americi i to baš nakon pojave Zika virusa.

Rijetki Guillan-Barreov sindrom (GBS) primijećen je u Brazilu, Kolumbiji, El Salvadoru, Surinamu i Venezueli, objavila je Svjetska zdravstvena organizaciji u svojem tjednom izvještaju o Zika virusu koji sada kruži u ukupno 34 zemlje, od čeka 26 južnoameričkih. 

GBS je poremećaj u kojem imuno sustav napada živčani sustav vlastitog organizma što postupno dovodi do slabosti u rukama, nogama i gornjem dijelu tijela, te s vremenom i do potpune paralize.

Uzrok povećanog broja ovih slučajeva i dalje je nepoznat jer u tim područjima gdje se ovaj poremećaj češće pojavljuje istovremeno kruže Zika virus, virus denga groznice i virus chikungunya, prenosi Jutarnji list.

U Venezueli je prijavljno 252 slučaja GBS-a. Od toga je kod tri pacijenta pronađen i Zika virus uključujući i pacijenta koji je preminuo.

Predsjednik Venezuele, Nicolas Maduro, je potvrdio smrt još troje ljudi od Zika virusa, čime se ukupan broj oboljelih popeo na 5.221.

U slučajevima GBS-a umre 3 do 5 posto oboljelih i to najčešće zbog problema s disanjem, paralizom mišića, infekcijama krvi ili srčanim udarom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije