Krijumčarenje

Iz središnje Bosne šverca se meso, sir, plastične boce

Meso
01.08.2012.
u 08:56

Istražili smo što se sve krijumčari iz središnje Bosne u Hrvatsku

Naše istraživanje šverca biftecima iz središnje Bosne u Dalmaciju potvrdilo je da se meso visoke kvalitete krijumčari otkada su uspostavljene nove granice, dakle nakon nedavnog rata. Prije rata za vrijeme Jugoslavije Bosna je Dalmaciju opskrbljivala mesom, vlašičkim sirom, šljivovicom i drugim delicijama.

Meso iz prtljažnika

- Nedavno uhićenje četvorice švercera koji su iz Bosne preko Hercegovine prodavali bifteke u Dalmaciju kako bi zaradili dvostruko još jednom potvrđuje da se ovim poslom bave amateri koji žele veliku zaradu na brzu ruku. Oni očito pojma nemaju koliko su bifteci bilo da je riječ o svinjskim, junećim ili kravljim osjetljivi na temperaturne razlike. Ako je temperatura u hladnjaku samo jedan stupanj viša od propisane, bifteci gube na kvaliteti, a ako je temperatura pet i više stupnjeva viša onda se meso jednostavno može baciti, dakle pokvari se. Danas restorane na moru vode polupismeni ugostitelji koji su kupili diplome i koji također žele zaradu na brzu ruku. - Da imaju imalo pameti, ne bi nikada kupili meso iz prtljažnika automobila koje nije bilo u hladnjaku propisane temperature - tvrdi Nedim, naš sugovornik, dugogodišnji mesar u jednoj privatnoj mesnici u Travniku. Od ovog mesara doznali smo da samo veliki “igrači” mogu prodavati biftek po 5-10 eura, ali to meso je iz ratnih rezervi staro 50 i više godina koje se uvozi u velikim hladnjačama, a onda se posebnim postupcima odmrzava. Tko želi kupiti kilogram pravog bifteka, mora platiti 30 KM. Sve što plati ispod ove cijene, roba je sumnjive kvalitete i podrijetla - tvrdi naš sugovornik Nedim. Od Branka Ivankovića, kvalificiranog mesara, koji radi u mesnici FIS u Vitezu doznali smo da se meso – biftek skuplja godinu dana.

- Od jedne krave normalnog uzrasta mogu se dobiti samo dva bifteka od po 1,5-1,8 kilograma mesa. Od odrasle svinje mogu se izvaditi dva bifteka po 1-1,2 kilograma mesa. Kod junaca su nešto veći bifteci pa mogu težiti između 3,5 i 4 kilograma. Vrlo je važno pravilno čuvati meso u hladnjacima. Ako nije pravilno zaleđeno, gubi na kvaliteti, a vremenom se može pokvariti - dodaje Branko, koji tvrdi da takvo meso može stajati godinu dana bez problema. Poznati ugostitelj Vlado Lovrinović, vlasnik motela Carousel iz Stare Bile, tvrdi da kod njega bifteci stoje u “pajcu” deset do petnaest dana. Naravno, prije toga moraju biti pravilno zamrznuti. On ne vjeruje da su bifteci koje su mesari iz Bosne preko Hercegovine prodali u Dalmaciju sumnjive kvalitete i zdravstvene ispravnosti. Tvrdi da se i na taj način želi “ubiti konkurencija”.

Šverc magaraca

Iz Bosne u Dalmaciju krijumčari se i sir, plastične boce pa čak i magarci. Prošle godine na fešti u Turbetu kod Travnika, Dalmatinac Jure iz Zagore kupio je četiri magarca i odveo ih jer osniva farmu. Na pitanje zašto Dalmatinac u Bosni kupuje magarce nije odgovarao jer ga je bilo sram. Iz središnje Bosne preko Vrgorca švercane su i plastične boce, ali već samljevene. Magarci su natovareni sirovinom i pušteni da sami prijeđu granicu. S druge strane dočekali su ih hrvatski krijumčari. Posao je dugo cvjetao dok se kompanjoni iz dvije države nisu zavadili zbog visine postotka od posla. Kako je na kraju rekao naš sugovornik, da su prodavači i kupci bifteka bili pravi “igrači” i pravi znalci svoga posla, posao bi i dalje “cvjetao” jer nema nepotkupljivih, samo je cijena različita. Očito, ovdje je riječ o teškim amaterima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?