Vijeće ministara BiH

Iz Njemačke deportirano 480 bh. državljana

Vijeće ministara BiH
01.08.2016.
u 13:00

Prema Informaciji, 480 bh. državljana vraćeno je u BiH od 10. prosinca 2015. do 30. lipnja 2016. godine, od 3.903 koliko se, prema navodima nadležnih njemačkih tijela, nalazi u SR Njemačkoj u kategoriji ekonomskih migranata

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o zajmu za Projekt vodovod Visoko između BiH i Europske banke za obnovu i razvoj, vrijedan 4,5 milijuna eura.

Sredstva su namijenjena proširivanju vodovodne mreže u Visokom, uključujući građevinske radove u naseljima Gračanica, Moštre, Porječani, kao i obnovi preostalog dijela postojećeg distributivnog sustava u Visokom.

Realizacijom projekta riješit će se vodoopskrbljivanje oko 4.000 stanovnika u naselju Gračanica, oko 6.000 stanovnika podsustava Moštre, oko 1.810 stanovnika podsistema Porječani, te ostalo stanovništvo općine Visoko obuhvaćeno rekonstrukcijom gradske vodovodne mreže. Očekuje se da će Projekt biti završen do 15. prosinca 2019. godine.

Zajam je alociran na Federaciju BiH (Općina Visoko - JKP "Visoko" d.o.o.), s rokom otplate od 15 godina, uključujući tri godine grace razdoblja i EURIBOR kamatu. 

Prijedlog ugovora s Osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je  ministar financija i trezora.

  
Unapređenje oblasti izdavanja certifikata 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o izdavanju certifikata o zdravstvenoj ispravnosti koji prate pošiljke hrane neživotinjskog porijekla pri izvozu. 

Agencija za sigurnost hrane BiH i Upravni odbor ove agencije zaduženi su da analiziraju propise u ovoj oblasti te da, u suradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, za Vijeće ministara pripreme prijedlog za otklanjanje nedostataka u njihovoj implementaciji.

Vijeće ministara BiH na ovaj način, uz uključivanje i suglasnost svih nadležnih institucija, želi sustavno unaprijediti oblast izdavanja certifikata o zdravstvenoj ispravnosti koji prate pošiljke hrane neživotinjskog porijekla.


Pojednostavljene procedure 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za javne nabavke BiH, donijelo je Pravilnik o postupku dodjele ugovora o uslugama iz Aneksa II, dio B Zakona o javnim nabavkama, koji na jednostavniji način regulira nabavku određenih usluga.

Ovaj pravilnik je usuglašen sa zahtjevima iz odgovarajućih direktiva EU koje su bile na snazi u trenutku donošenja Zakona o javnim nabavkama.

 
Potvrđivanje reprezentativnosti samostalnog sindikata 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva pravde, donijelo je Rješenje o potvrđivanju reprezentativnosti Samostalnog sindikata radnika u Radio-televiziji BiH, koji je ranije registriran na razini BiH, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 
O vraćanju državljana BiH iz Njemačke


Vijeće ministara BiH upoznato je s Informacijom Ministarstva sigurnosti o aktivnostima BiH u prihvatu državljana BiH koji se vraćaju iz Savezne Republike Njemačke u BiH na osnovu Europskog hitnog putnog lista za povratak (EU - Laissez Passer).

Produžena je upotreba Europskog hitnog putnog lista za povratak, koji izdaju nadležna tijela Savezne Republike Njemačke, a koji će važiti za bh. državljane prilikom njihovog povratka/deportacije/protjerivanja u BiH u dodatnom razdoblju od 90 dana, počevši od 1. kolovoza 2016. godine.

Ministarstvo sigurnosti pratit će ovaj proces i na jednoj od narednih sjednica informirati Vijeće ministara BiH o postupanju nadležnih bh. tijela, kako bi po isteku ovog roka BiH preuzela ovu aktivnost.   

Prema Informaciji, 480 bh. državljana vraćeno je u BiH od 10. prosinca 2015. do 30. lipnja 2016. godine, od 3.903 koliko se, prema navodima nadležnih njemačkih tijela, nalazi u SR Njemačkoj u kategoriji ekonomskih migranata. 

Samo 166 osoba prihvaćeno je s EU - Laissez Passer dokumentom, a 299 s putovnicom BiH, 12 s osobnom iskaznicom i tri s putnim listom. Istovremeno je odbijen prihvat 40 osoba zato što je provjerama utvrđeno da nisu državljani BiH, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?