Nakon ostavke

Ivica Barbarić je imao karakter, što se ne može reći za njegove sada već bivše igrače

BiH,18.03.17. Mostar,Stadion Bjeli brijeg,  Prvenstvena utakmica Zrinjski-Metalleghe BSI Photo:Stojan Lasic
20.03.2017.
u 09:00

Ivica Barbarić, sada već bivši trener Mostaraca, nije se najbolje snašao na klupi plemića. Za razliku od svojih bivših nogometaša, Barbarić je pokazao karakter, preuzeo je odgovornost za sve loše stvari koje je napravila momčad koju je vodio. Pokupio je sve kritike tribina i one koje u prvom redu zaslužuju njegovi igrači. U nogometnim klubovima ovaj je trener poznat kao osoba koja “ima obraz i karakter”, pokazao je to i s potezom podnošenja neopozive ostavke, piše Večernji list BiH.

Lutanja

Barbarić sigurno ima svoj dio odgovornosti u cijeloj priči. Lutao je od sustava do sustava, rotirao je mnoštvo nogometaša, predugo je tražio koncepciju igre. Tako nešto je uostalom i sam priznao u razgovorima nakon utakmice s Metallegheom. Nije dobio ono što je želio prije preuzimanja Zrinjskog - “inteligentnu igru”. Za takvu igru su, logično, potrebni i inteligentni igrači. Zrinjski možda ima dobar igrački kadar za bh. prilike, možda i dovoljno dobar da ponovno osvoji prvo mjesto u Premijer ligi BiH. Ipak, tek se sada pokazalo koliko igrača Zrinjskog ne može napraviti iskorak u kvaliteti, kada se od njih očekuje ozbiljniji nogomet, taktički puno zreliji, pristup igri koji barem nalikuje momčadima koje nastupaju u ligama u bližem inozemstvu. Primjerice, sustav 3-5-2 kakav je Barbarić preferirao u svojim prijašnjim klubovima zahtijeva, prije svega, inteligentan balans u obrani i napadu. Mostarci su u tom sustavu igrali protiv Krupe, bili su i solidni u igri prema naprijed, ali je u obrani na toj utakmici postojao samo “propuh” u obrani. Nije tu bilo balansa ni inteligencije. Istina, imao je Barbarić neke banalne pogreške poput Bilbije na desnom krilu u napadu, na mjestu koje je ovaj igrač vjerojatno nikad nije igrao u karijeri.

Ipak, mi smo mišljenja kako je Barbarić za Zrinjski bio pravi čovjek u krivo vrijeme. Kao trener ima vrijednost, ali na terenu nije imao igrače za svoje taktičke zamisli. Na sreću po njih, on je imao karakter pa ih je svojim potezom poštedio dijela zasluženih kritika.

Prokockali prednost

Pad u igri i samopouzdanju kod Zrinjskog počeo je utakmicom protiv Slobode na Tušnju. Od tada Zrinjski više nije isti. Plemići su tada vodili 0:3, a susret je završen 3:3. Igrači su upali u zamku pa su samo privodili utakmicu kraju, računajući kako su kvalitetniji od protivnika i kako je sve gotovo. Radili su to i na nekim utakmicama prije, samo im je tada rezultat išao na ruku, pa se to nije primjećivalo. Uopćeno je mišljenje javnosti kako Zrinjski ima najbolji igrački kadar u BiH. Možda su se na tom glasu igrači i uspavali. Oni su lako uspjeli prokockati prednost koja je na ljestvici u jednom trenutku iznosila i 8 bodova. Plemići su u jednom trenutku prvenstva, nakon pobjede protiv Sarajeva, nad tom momčadi imali i 11 bodova prednosti na ljestvici... Bilo kako bilo, Barbarić je svojom odlukom zatekao sve u klubu. Ponudivši neopozivu ostavku stavio je upravu pred svršen čin. Klub nije mogao ništa više nego prihvatiti njegovu odluku i poželjeti mu sreću u nastavku karijere. Za sada nema pretpostavki tko bi Barbarića mogao zamijeniti na klupi. Momčad se treninzima vraća sutra.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?